Kettingbotsing en autoverzekering

Kettingbotsing en autoverzekering

Een kettingbotsing is over het algemeen niet terug te vinden in de polis van de autoverzekering. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Het is namelijk gewoonweg te lastig om alles goed af te handelen wanneer er meerdere voertuigen bij betrokken zijn. In het verleden werd er wel gewerkt met vergoedingen bij kettingbotsingen, maar hierdoor ontstonden er te vaak discussies tussen verzekeraars over wie nu wel of niet schuldig was. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig niet meer gesproken van een kettingbotsing bij de autoverzekering. De autoverzekering gaat altijd uit van een standaard kop-staartbotsing, waarbij de afspraken vallen onder de vereenvoudigde schaderegeling.

Wat gebeurt er bij een kettingbotsing?

Het kan zijn dat u netjes op tijd achter een andere auto stopt, maar dat u later toch deze auto raakt, omdat u zelf door een andere auto geraakt wordt aan de achterzijde. Uw auto schuift door en raakt de auto voor u. In dit geval heeft u natuurlijk geen schuld aan de situatie, want het is een kettingbotsing waar u middenin zit. Echter, de autoverzekeraar kent geen kettingbotsing en gaat in dit geval dus uit van twee kop-staartbotsingen. De achteroprijdende auto is verantwoordelijk.

Dit zou betekenen dat u de schade van de auto voor u moet betalen, omdat u de achteroprijdende auto bent. Volgens de afspraken wordt dit inderdaad zo geregeld, maar u behoudt uw schadevrije jaren en gaat niet meer premie betalen, omdat u geen schuld had aan deze zogenaamde kop-staartbotsing.

Hoe zit het met uw schade?

Uw auto heeft naar alle waarschijnlijkheid schade aan de voorzijde en de achterzijde. Deze schade moet worden vergoed door de verzekeraar van de achteroprijdende automobilist. U moet deze bestuurder dus aansprakelijk stellen voor uw schade. Zo krijgt iedereen toch de schade vergoed, maar dan onder de noemer ‘kop-staartbotsing’ in plaats van kettingbotsing.