Jonge bestuurders en autoverzekering

Jonge bestuurders en autoverzekering

Als u een jonge bestuurder bent zien verzekeraars u als een risicovolle bestuurder. Veel jongeren hebben nog maar kort hun rijbewijs en hebben daardoor minder ervaring. Ook zijn er roekeloze jongeren die door dat gedrag de algehele premie beïnvloeden. In de loop der tijd bouwt u schadevrije jaren op waardoor uw premie naar beneden kan gaan.

Eigen risico jongeren

Vanwege deze verschillende redenen is behalve een hoge premie ook het eigen risico voor jongeren vaak hoog. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger de premie, hoe lager het eigen risico. Voor jongeren gaat dit echter niet altijd op. Omdat jongeren gemiddeld vaker schade hebben is het bedrag van hun eigen risico vaak hoger. Het eigen risico houdt in dat als u schade heeft u een bepaald bedrag eerst zelf moet betalen voordat de verzekering de rest van het schadebedrag voor zijn rekening neemt. In de praktijk betekent dit dus dat u flink wat meer geld kwijt kunt zijn.

Verhoogd eigen risico voor jongeren

Sommige verzekeraars doen niet aan een verhoogd eigen risico voor jongeren, maar de meeste verzekeraars doen dit helaas wel. Hier is ook sprake van wanneer een jongere in de auto van de ouders rijdt en schade veroorzaakt. Het is mogelijk dat het eigen risico van de hoofdbestuurder, in dat geval niet geldt maar er een extra bedrag aan eigen risico bovenop komt omdat de veroorzaker van de schade een jongere was. Uw verzekering keert dan dus ineens minder uit. Het is zeker belangrijk om hier rekening mee te houden.

Als jongere is het dus goed om, voordat u een autoverzekering kiest, eens goed te kijken naar de voorwaarden qua eigen risico. Misschien kunt u een verzekering vinden waar het eigen risico voor jongeren niet standaard al verhoogd wordt. Ook is het mogelijk om het eigen risico af te kopen: dit betekent echter wel een hogere premie en ook hier zitten weer de nodige voorwaarden aan.