Jonge bestuurder en schades

Jonge bestuurder en schades

Schades zijn voor niemand leuk, maar voor jonge bestuurders kan dit behoorlijke gevolgen hebben. We gaan allemaal achteruit in onze schadevrije jaren wanneer wij een schade veroorzaken en deze claimen. Een jonge bestuurder heeft nog geen schadevrije jaren opgebouwd en zal hierdoor een negatief aantal schadevrije jaren krijgen en dit heeft diverse gevolgen.

Verhoogde premie

Op het moment dat we minder schadevrije jaren hebben krijgen we een minder hoge no-claim korting. Bij een negatief aantal schadevrije jaren wordt er daar bovenop zelfs nog een toeslag berekend. Iedereen verliest 5 schadevrije jaren bij een claim, dit betekend dat een 18 jarige op -5 komt te staan. Doorgaans betekend dit een verdubbeling van de premie, bovendien zal deze persoon 5 jaar lang een toeslag betalen totdat hij of zij weer op het aantal 0 komt te staan.

Overstappen

Met een negatief aantal schadevrije jaren wordt overstappen bijna een onmogelijke opgave, de meeste verzekeraars zullen u als klant weigeren en dit mogen zij ook. Dit betekend dan ook dat jonge bestuurders met een negatief aantal jaren aan hun huidige verzekeraar gekoppeld zitten. Er zijn wel verzekeraars die u eventueel willen accepteren, maar uiteraard zit hier een hoge premie aan verbonden. Hierdoor kan het zo zijn dat in geval van -5 schadevrije jaren u hier 5 jaar lang last aan ondervindt.

Gevolgen nieuwe auto

Op het moment dat de jonge bestuurder een nieuwe auto aanschaft kan het zijn dat de huidige verzekeraar de autoverzekering stopt. De polis is gebaseerd op de oude auto en bij een nieuwe auto wordt er in feite een nieuwe verzekering afgesloten, waarbij er een nieuw acceptatieproces gestart wordt. En aangezien de meeste verzekeraars geen klanten met negatieve schadevrije jaren accepteren kan het zijn dat u als klant geweigerd wordt. Hierdoor wordt het kopen van een nieuwe auto bijna onmogelijk voor iemand met negatiever schadevrije jaren.