Hoger eigen risico voor jongeren

Hoger eigen risico voor jongeren

Verschillende verzekeraars hanteren een hoger eigen risico voor jongeren. Dat geldt voor jongeren die de verzekering afsluiten voor hun eigen auto, net als wanneer jongeren een keer in de auto van hun ouders of van anderen rijden.

Het risico op een ongeval neemt volgens de verzekeraar toe, waardoor er sprake is van een hoger eigen risico. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld tijdens het uitlenen van de auto. Uiteraard geven de verzekeraars dit aan in de voorwaarden, waardoor het de moeite waard is om die op dit punt goed door te nemen. Dat voorkomt vervelende verrassingen wanneer er sprake is van schade en het eigen risico ineens hoger uitvalt.

Meer eigen risico voor jongeren

Het eigen risico voor jongeren ligt vaak hoger, zoals ook de premie vaak hoger ligt. Dat heeft te maken met de hoeveelheid risico die de verzekeraar inschat. Verzekeringen voor jongeren tot 25 jaar zijn vaak duurder dan voor oudere bestuurders. Volgens de verzekeraars zijn jongeren vaker betrokken bij ongevallen, waardoor het van belang is om hen een hogere premie te laten betalen.

Met betrekking tot het eigen risico ligt het iets complexer. Er kan binnen een verzekering sprake zijn van 2 bedragen voor het eigen risico. Het is mogelijk dat u zelf €150 betaalt indien u een aanrijding veroorzaakt, terwijl een jongere in uw auto €250 aan eigen risico moet betalen.

Premie en risico voor de verzekeraar

Verzekeraars gebruiken de premie en het eigen risico van de autoverzekering om het risico op schade zoveel mogelijk af te dekken. Indien er een jongere rijdt in een auto verzekerd door een niet-jongere kan er daarom sprake zijn van een verhoogd eigen risico. Zo kan het voorkomen dat een aanrijding leidt tot €150 eigen risico indien u in de auto reed, terwijl een jongere €250 moet betalen. Houd er dus rekening mee dat de kosten hoger kunnen uitvallen indien u de auto uitleent aan iemand jonger dan 25.