Hoe wordt de schuldvraag bij een autoverzekering bepaald?

Hoe wordt de schuldvraag bij een autoverzekering bepaald?

Benieuwd hoe u de schuldvraag bepaalt wanneer u de autoverzekering nodig heeft? Een ongeval is hartstikke vervelend, maar het is van belang om dit op de juiste wijze af te handelen. De schuldvraag bepaalt welke verzekeraar er uit dient te keren of wie van de beide partijen zelf verantwoordelijk is voor de afhandeling. Het type autoverzekering dat u afsluit bepaalt hoe de schuldvraag bepaald wordt.

Schuldvraag vaststellen

Het is van belang om de schuldvraag vast te stellen wanneer u de autoverzekering wilt inschakelen. Dat heeft te maken met het feit dat een van de beide verzekeraars uit dient te keren, afhankelijk van wat er is voorgevallen.
Volgt uit de schuldvraag de conclusie dat u verantwoordelijk bent voor de schade? U kunt de schade dan claimen bij uw autoverzekeraar. Houd er rekening mee dat het u schadevrije jaren zal kosten. Dit zal leiden tot een hogere premie, omdat uw no-claimkorting op de nominale premie voor de autoverzekering zal afnemen. Het gevolg? Hogere kosten voor uw autoverzekering. Een goede bepaling van de schuldvraag is daarom van groot belang.

Type autoverzekering en schuldvraag bepaling

Het type autoverzekering dat u heeft bepaalt voor een groot deel hoe de schuldvraag bepaald wordt. Heeft u een WA-autoverzekering? U dient de tegenpartij dan zelf aansprakelijk te stellen, indien uit de schuldvraag blijkt dat de schuld bij de ander ligt. Heeft u een Allrisk-autoverzekering? Dan kunt u over het algemeen de verzekeraar de schuldvraag laten bepalen en de tegenpartij aansprakelijk laten stellen. Met een WA Beperkt Casco dekking hangt dit af van de voorwaarden.