Groene kaart en autoverzekering

Groene kaart en autoverzekering

Een groene kaart wordt door de verzekeraar opgestuurd op het moment dat er een autoverzekering afgesloten wordt. Voor 1972 was het verplicht om in Nederland de groene kaart altijd bij u te hebben, dit is niet meer het geval. Desondanks is het wel verstandig deze altijd bij u te hebben, gezien het goed van pas kan komen in bepaalde situaties.

Wat is de groene kaart?

Met de groene kaart kunt u aantonen dat u verzekerd bent, het dient dan ook als bewijs. Op het begin dat u een autoverzekering afsluit ontvangt u een groene kaart en elk jaar weer opnieuw, u kunt dus ook altijd zien hoelang deze geldig is. Daarnaast staan er diverse gegevens op als uw kenteken, maar ook diverse gegevens die handig zijn bij schade. Denk hierbij aan het kaartnummer wat op het Europees schadeformulier ingevuld dient te worden, maar ook de telefoonnummers van de verzekeraar die u kunt bellen bij schade en of pech.

In Nederland en diverse andere landen is het niet verplicht de groene kaart bij u te hebben, houd er rekening mee dat dit in diverse andere landen wel het geval is. Indien u bijvoorbeeld in België bent is het verplicht en dit geldt voor diverse andere landen ook.

Caravan of aanhanger

In Nederland en alle landen die ook op de groene kaart staan hoeft u geen tweede groene kaart aan te vragen voor een caravan of aanhanger, gezien deze meeverzekerd zijn met de WA dekking. Daarentegen heeft u in diverse andere landen als onder andere Duitsland en Spanje wel de verplichting een tweede groene kaart te hebben voor een caravan of aanhanger zwaarder dan 750 kg. Ook wanneer u niet naar deze landen op vakantie gaat maar wel er doorheen rijdt dient u rekening te houden met het aanvragen van een tweede groene kaart. Dit kunt u heel eenvoudig aanvragen bij uw verzekeraar.