Gevolgen onverzekerde auto

Gevolgen onverzekerde auto

Steeds meer mensen gaan onverzekerd de weg op, bijvoorbeeld op het moment dat ze de premie niet meer kunnen betalen. Houd er echter rekening mee dat u uzelf flink in de problemen kunt brengen, nog los van de schade die u anderen toe kunt brengen. De gevolgen voor een onverzekerde auto zijn dan ook groot. Het RDW controleert op auto’s die geen geldige verzekering hebben en ook de politie houdt u goed in de gaten. Verder dient u zelf op te draaien voor de schade, zowel aan uw eigen auto als die van anderen.

Boete van het RDW

Het RDW hield voorheen steekproeven, om na te gaan of alle auto’s die in Nederland op kenteken staan de beschikking hebben over een geldige verzekering. Inmiddels maakt men gebruik van een meer geavanceerd systeem, waarmee het mogelijk is om alle auto’s in Nederland in ieder geval 1x te controleren. Komt men er achter dat u uw auto niet verzekerd heeft, maar dat u deze wel in Nederland op kenteken heeft staan? Dan loopt u het risico op een boete van meer dan €300, die men bovendien maximaal 3x per jaar uit mag delen. Dat betekent dat de kosten flink op kunnen lopen, indien u besluit om onverzekerd de weg op te gaan.

Gemiddeld schadebedrag

Houd er bovendien rekening mee dat het gemiddelde schadebedrag per gebeurtenis €1.200 bedraagt. Raakt u betrokken bij een ongeval en heeft u daar schuld aan? Dan dient u flink in de buidel te tasten, waardoor het een stuk voordeliger was geweest om netjes de verzekeringspremie te betalen. En dan spreken we enkel nog over blikschade, wanneer het om letselschade gaat dan lopen de bedragen nog vele malen hoger op.

Lukt het u niet langer om de premie voor uw autoverzekering te betalen? Dan is het verstandig om het kenteken te schorsen. Houd er rekening mee dat u dan geen premie meer betaalt, maar dat u ook de weg niet meer op mag met de auto die u heeft staan.