Gevolg terugval schadevrije jaren autoverzekering

Gevolg terugval schadevrije jaren autoverzekering

Bij een autoverzekering wordt er voor het bepalen van de premie gekeken naar het aantal schadevrije jaren wat u heeft opgebouwd. Het claimen van een schade heeft gevolgen voor uw opgebouwde schadevrije jaren, u zal terugvallen op de bonus/malus ladder

Schadevrije jaren

Elk jaar dat u schadevrij rijdt wordt u beloond door de verzekeraar met een hogere korting op de premie. Verzekeraars maken gebruik van een bonus/malus ladder om deze premie te bepalen. Bij een jaar zonder geclaimde schade klimt u een trede op de bonus/malus ladder. Hoe hoger u op de ladder klimt hoe hoger uw no-claim korting wordt en uiteraard hoe lager uw premie uiteindelijk wordt. Deze korting kan bij sommige verzekeraars wel oplopen tot 85 procent.

Daarentegen kunt u ook dalen op de ladder, dit gebeurt wanneer u een schade claimt. Doorgaans gebeurt dit dan ook meteen met meerdere treden tegelijk. Uw no-claim korting zal dus dalen waardoor uw premie gaat stijgen. Uiteraard is dit alleen het geval wanneer u zelf schuldig bent aan de schade, anders wordt de schade verhaalt op de verzekeraar van de tegenpartij. Helaas betekend het dalen dat u een hogere premie moet gaan betalen. Daarnaast duurt het ook weer jaren voordat u terug bent op de premie die op dit moment betaald. Doorgaans kan het wel 7 jaar duren voordat u weer terug bent op het oude niveau.

Zelf betalen

Het gevolg van een terugval van de schadevrije jaren is dat u meer premie voor uw autoverzekering moet gaan betalen en dat het dus jaren kan duren voordat u weer op uw oude niveau bent. Hierdoor is het veel voordeliger om kleine schades uit eigen zak te betalen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het bedrag van de schade en van de terugval op de bonus/malus ladder.