Getuigenverklaring handig bij autoverzekering

Getuigenverklaring handig bij autoverzekering

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding, of bent u benieuwd hoe het werkt indien u betrokken raakt bij een aanrijding? Allereerst is het van belang dat u in dit geval een schadeformulier invult en dit dient u gezamenlijk met de tegenpartij te doen, ook dienen beide partijen het formulier te ondertekenen. Daarnaast is het verstandig om direct rond te kijken of er getuigen waren van het ongeluk en deze mensen te vragen een getuigenverklaring in te vullen. Deze verklaring kan u namelijk helpen om aan te tonen wie er schuldig aan het ongeval was, dit helpt u dan ook om de tegenpartij eventueel aansprakelijk te stellen.

Hoe ziet een getuigenverklaring eruit?

Een getuigenverklaring is in principe gewoon een blaadje waarop de getuigen diverse gegevens dienen in te vullen. De volgende gegevens zijn van belang:

  • Naam, adres en telefoonnummer getuigen
  • Of er een relatie is tussen de betrokkenen en de getuigen
  • Datum, tijd en plaats ongeval
  • Waar de getuigen zich op dat moment ten opzichte van het ongeval bevonden
  • Beschrijving van het ongeluk

Een getuigenverklaring kan ook op een later moment ingevuld en opgestuurd worden naar de verzekeraar, desondanks is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer u hiermee wacht hoe groter de kans is dat bepaalde details vergeten worden.

Het blijkt ook dat getuigen het vaak erg lastig vinden om een ongeluk te beschrijven, echter is het belangrijk dat u dit gewoon in uw eigen woorden doet. Neem indien van toepassing bepaalde details mee als onder andere de snelheid van de voertuigen en of er wel een richting werd aangegeven indien nodig. Alles waarvan u denkt dat van belang is vult u in.

Waarom een getuigenverklaring

Een getuigenverklaring is erg belangrijk wanneer het ook maar enigszins onduidelijk is wie aansprakelijk voor het ongeval is. Als beide partijen er niet uitkomen is een getuigenverklaring van doorslaggevende waarde. Het is namelijk zo wanneer beide partijen niet kunnen aantonen dat de ander aansprakelijk is dat er geen schuldige aangetoond kan worden, hierdoor is het dan ook niet mogelijk de ander aansprakelijk te stellen.