Geïmporteerde auto en autoverzekering

Geïmporteerde auto en autoverzekering

Ook voor een geïmporteerde auto moet een verzekering worden afgesloten. Echter, er komt nog wel wat bij kijken om een voertuig te importeren en goed te verzekeren. Op de eerste plaats moet de importauto door het RDW worden gekeurd voordat deze zich op de openbare weg in Nederland mag begeven. Onderweg naar deze keuring moet er natuurlijk over de openbare weg gereden worden. Dit ritje is toegestaan door het RDW, maar de auto moet dan wel verzekerd zijn. Diverse verzekeraars bieden speciaal voor deze situaties een WA-verzekering voor deze ritjes naar de keuring. Na goedkeuring door het RDW mag u permanent de weg op en kan er een andere autoverzekering worden afgesloten.

Twee verschillende situaties

Er kunnen in de basis twee redenen zijn om een buitenlandse auto naar Nederland te halen. U woont in het buitenland en wilt terug naar Nederland komen om te wonen, en u wilt hierbij uw buitenlandse auto meenemen, of u woont zelf in Nederland, maar heeft een auto in het buitenland gekocht.

Wanneer u vanuit het buitenland naar Nederland wilt verhuizen en daarbij uw voertuig mee wilt nemen, dan kunt u pas een verzekering regelen wanneer u weer een Nederlands adres heeft. Daarnaast moet het buitenlands kenteken binnen het half jaar worden vervangen door een Nederlands kenteken. Wanneer u een auto in het buitenland heeft gekocht en naar Nederland wilt halen, dan kunt u het best gebruik maken van het zogenaamde ééndagskenteken.

Voor en tijdens de keuring

De geïmporteerde auto moet verzekerd zijn op de Nederlandse weg, ook wanneer deze nog naar de keuring moet. Niet iedere verzekeraar biedt mogelijkheden om een importauto te verzekeren voordat deze door het RDW is goedgekeurd voor invoering in Nederland. Zowel voorafgaande aan de keuring als tijdens de keuring moet er een dekking zijn.