Gedeeltelijke aansprakelijkheid autoverzekering

Gedeeltelijke aansprakelijkheid autoverzekering

Te maken gekregen met een ongeval en erkent de tegenpartij gedeeltelijke aansprakelijkheid? Het is een van de drie mogelijkheden. Dit betekent in de praktijk dat de beide partijen hun eigen schade betalen of daar een schulddeling voor voorstellen. De alternatieven voor gedeeltelijke aansprakelijkheid zoals erkend door de tegenpartij vormen volledig erkende aansprakelijkheid en geen erkende aansprakelijkheid. In het eerste geval wordt de schade volledig vergoed, in het andere geval zal de schade zelf betaald moeten worden.

Volledige of gedeeltelijke aansprakelijkheid erkend

Er kan na een ongeval sprake zijn van volledige of gedeeltelijk erkende aansprakelijkheid. Na een ongeval zal de tegenpartij de situatie analyseren. In de meeste gevallen zal de verzekeraar vervolgens aangeven of de aansprakelijk geheel, gedeeltelijk of helemaal niet wordt erkend.

Is er sprake van gedeeltelijke aansprakelijkheid? Indien de tegenpartij bijvoorbeeld 80% van de schade erkent zal er een vergoeding voor 80% van de schade plaatsvinden. De overige 20% dient dan zelf te worden betaald. De gedeeltelijke aansprakelijkheid leidt tot die manier tot een del van de uit te keren kosten voor de schade.

Geen aansprakelijkheid erkend door de tegenpartij

In sommige gevallen zal de tegenpartij de schuld helemaal niet erkennen. In dat geval is het helaas niet zomaar mogelijk om de gemaakte kosten te claimen, die dienen dan door uzelf te worden betaald. Het is uiteraard mogelijk om hiervoor naar de rechter te stappen en te proberen alsnog uw gelijk te halen. In andere gevallen bent u er niet in geslaagd om te bewijzen dat de tegenpartij (gedeeltelijk) aansprakelijk is. Dat betekent dat u de schade zelf dient te betalen en dat het helaas niet mogelijk is om die te verhalen.