Gebruik van alcohol en autoverzekering

Gebruik van alcohol en autoverzekering

Het gebruik van alcohol en een autoverzekering gaan niet samen, hetzelfde geldt overigens voor drugs en medicijnen. Wettelijk is bepaald dat een beginnende bestuurder niet een hoger promillage van 0.2 mag hebben en een bevorderde bestuurder niet meer dan 0.5 promillage. In de polisvoorwaarden van een autoverzekering is een alcoholclausule opgenomen waarin staat welk effect dit heeft op uw autoverzekering.

Schade

Indien u met alcohol op achter het stuur kruipt en u een schade veroorzaakt, zal de verzekeraar in ieder geval sowieso niet uw schade vergoeden. De schade die u veroorzaakt aan de tegenpartij moet worden voldaan door de WA-dekking, dit is wettelijk bepaald. Echter kan de verzekeraar dit wel bij u verhalen. Dit gebeurt niet altijd doordat de kosten van het verhalen soms duurder uitvallen. Ook hebben sommige verzekeraars geen alcoholclausule opgenomen waardoor zij verantwoordelijk zijn voor het uitkeren van de schade aan de tegenpartij.

Wanneer de kosten niet duurder uitvallen zal de verzekeraar bij u aankloppen. Indien de tegenpartij letselschade heeft opgelopen kunnen de kosten ook erg hoog oplopen, soms tot honderdduizenden euro’s. Denk goed na voordat u alcohol gebruikt en achter het stuur wilt kruipen al is het maar een klein beetje, u kunt hier levenslange financiële lasten aan over houden. Om nog niet te spreken over wat u een ander aan kunt doen.

Gevolgen voor de autoverzekering

Naast alle financiële lasten wordt de autoverzekering doorgaans door de verzekeraar direct stopgezet. Het vinden van een nieuwe verzekeraar zal doordat u met drank op achter het stuur gezeten hebt erg lastig worden, de meeste verzekeraars willen u hierdoor niet accepteren. Overigens zijn er wel speciale verzekeraars die consumenten accepteren bij bijzondere situaties, wel dient u zich te realiseren dat dit erg kostbaar is doordat de maandpremie veel hoger zal uitvallen. Echter bent u wel verplicht een autoverzekering te hebben indien u in het bezit bent van een auto.