Eigen risico autoverzekering verlagen

Eigen risico autoverzekering verlagen

De meeste autoverzekeraars werken met een zogenaamd eigen risico. Is het mogelijk om dit eigen risico te verlagen? Er zijn verzekeraars die het “afkopen van het eigen risico” aanbieden. Als u besluit dit te doen dan wordt het eigen risico op 0 euro gezet. Ook verlagen is soms een optie, dat wordt het bedrag iets lager dan het standaard, maar er blijft wel een eigen risico in stand. Verlagen en zeker afkopen klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar er zit wel een addertje onder het gras. Een daling van het eigen risico betekent namelijk een stijging van de premie. Als u van plan bent om het eigen risico te verlagen dan is het verstandig om eerst eens te onderzoeken met hoeveel euro de maandelijkse premie gaat stijgen. In sommige gevallen zal de stijging gering zijn, maar er zijn ook verzekeraars die gelijk een forse premieverhoging doorvoeren.

Een spaarpotje aanleggen

Als de premie fors stijgt is het verstandiger om het eigen risico niet te verlagen. Wat u wel kunt doen is zelf een spaarpotje aanleggen. Als u elke maand 5 euro opzij zet kunt u als het ware het eigen risico bij elkaar sparen. Mocht er zich in de toekomst een schadegeval voordoen waar u schuldig aan bent dan zult u het eigen risico moeten betalen. U kunt hier dan het eigen gespaarde geld voor gebruiken. Een nadeel van een spaarpot aanleggen is het feit dat het tijd kost. Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat u het volledige eigen risico bij elkaar heeft gespaard. De vraag is dan ook of u voldoende gespaard heeft op het moment dat een schadegeval zich voordoet.

Informeer naar de premiestijging

Wilt u het eigen risico te verlagen, informeer dan bij uw autoverzekeraar wat voor invloed dit heeft op uw premie. Zodra u weet met hoeveel euro de premie gaat stijgen kunt u een afweging maken. Of u besluit het eigen risico te laten verlagen of u blijft het eigen risico houden. In het eerste geval zal uw premie stijgen, in het tweede geval blijft de huidige premie gehandhaafd.