Eigen risico autoverzekering afkopen

Eigen risico autoverzekering afkopen

Bij de autoverzekering hanteren autoverzekeraars een standaard eigen risico, dit kan 0 euro betreffen, maar kan ook hoger zijn. Doorgaans ligt dit bedrag rond de 150 euro. Indien dit meer als 0 euro betreft kan het dat de verzekeraar een mogelijkheid biedt tot het eigen risico voor de autoverzekering af te kopen.

Wat houdt het afkopen in?

Afkopen betekend simpelweg dat het bedrag aan eigen risico wordt verlaagd tot 0 euro. Op het moment dat u dan een schade zou claimen bij uw verzekeraar, hoeft u niets zelf aan de schade te betalen. Als u het eigen risico niet afgekocht had, dan zou er wel een bedrag voor eigen rekening vallen.

Echter is het niet mogelijk om dit bij alle verzekeraars te doen. Bovendien zijn er ook maatschappijen waarbij u standaard 0 euro eigen risico bij de autoverzekering heeft, in dit geval hoeft er dan ook niets afgekocht te worden. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de maandpremie omhoog zal gaan op het moment dat u ervoor kiest om het eigen risico af te kopen. Dit is ook een logisch gevolg gezien de verzekeraar meer moet uitkeren bij een claim, anders had u zelf een gedeelte van de claim moeten betalen.

Afkopen slim?

Of het afkopen slim is moet nog blijken. In principe is de stelregel dat u kleine schades beter niet kunt claimen, maar zelf bekostigen. Dit komt doordat u een verlies in schadevrije jaren krijgt waardoor u de komende jaren een hogere maandelijkse premie moet gaan afdragen. Doordat de kleine schades toch doorgaans zelf betaald worden kunt u zich afvragen of het afkopen nut heeft. Bovendien heeft u standaard een lagere maandelijkse premie indien u het eigen risico niet afkoopt. Echter wanneer u zelf niet voldoende financiële middelen tot uw beschikking heeft kan afkopen wel een goede zaak zijn. Want dan bent u er in ieder geval zeker van dat u zelf niets hoeft te betalen bij een claim. Daarom blijft het dan ook een persoonlijke keuze.