Dekking autoverzekering

Dekking autoverzekering

Wanneer u van plan bent een autoverzekering af te sluiten kunt u de keuze maken uit 3 verschillende dekkingsvormen. Het kiezen van de juiste dekkingsvorm zorgt ervoor dat u auto verzekerd is zoals u dat wilt en u tevens niet te veel betaald. Een hogere dekking resulteert in een hogere premie en vice versa. U heeft zelf volledige keuzevrijheid in het kiezen van de dekkingsvorm, echter bent u wel verplicht uw voertuig minimaal te verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsdekking.

Wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA)

Dit is de minst uitgebreide vorm en daardoor ook de goedkoopste variant. De schade die u met uw voertuig aan anderen toebrengt is verzekerd, echter wordt schade aan het eigen auto niet vergoedt. Doorgaans wordt de WA autoverzekering afgesloten voor auto’s ouder dan acht jaar.

Beperkt cascodekking (WA+)

Over het algemeen wordt de beperkt cascodekking afgesloten voor auto’s met een leeftijd van 4 tot 8 jaar. U bent gedekt voor schade die toegebracht wordt aan anderen plus schade aan het eigen voertuig, mits de schade veroorzaakt is door diefstal, natuurrampen, botsing met dieren of brand.

Echter verschilt het per verzekeraar welke onderdelen precies verzekerd zijn, tevens hanteren sommige verzekeraars de optie modules zelf te selecteren. Wilt u weten hoe u gedekt bent, bekijk in dat geval goed de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekeraar.

Volledig Cascodekking (All Risk)

Een volledig cascodekking is bij vele bekend als de All Risk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide variant en daarmee ook de duurste. Een All Risk verzekering vergoed alle bovengenoemde schades en tevens de schade aan het eigen voertuig door eigen schuld. Over het algemeen wordt deze vorm afgesloten voor voertuigen niet ouder dan 4 jaar.

Is uw auto ouder dan 4 jaar, dan doet u er verstandig aan uw dekkingsvorm te verlagen. Uiteraard is dit afhankelijk van uw wensen, situatie en de waarde van de auto op dat moment.