Deelauto autoverzekering

Deelauto autoverzekering

Een deelauto zien we steeds meer voorkomen in de huidige maatschappij. Dit concept is in de crisis populair geworden, maar ook nu in betere tijden wordt hier nog steeds gebruik van gemaakt. Waar men met een deelauto wel rekening mee dient te houden is dat het net iets anders werkt met de autoverzekering. Er kan dan ook niet gekozen worden voor een reguliere autoverzekering, maar er dient voor een andere oplossing gekozen te worden als de deelauto autoverzekering.

Uitleg deelauto

De naam deelauto zegt eigenlijk al wat het betekend, een auto die gedeeld wordt door meerdere personen. Hierbij dient er wel onderscheid gemaakt te worden tussen zakelijk of particulier gebruik. Bij zakelijk gebruik wordt het voertuig door een maatschappij beschikbaar gesteld, zodat verschillende particulieren hiervan gebruik kunnen maken. Bij particulier gebruik wordt de auto door meerdere mensen aangeschaft, doorgaans wordt dit met een familielid, vriend, kennis of buren gedaan. Als u gebruik maakt van een zakelijke deelauto hoeft u niet om te kijken naar een autoverzekering hiervoor, u bent immers niet de eigenaar. De verantwoording hiervoor ligt bij het bedrijf.

Particuliere deelauto verzekering

U kunt een auto op twee verschillende manieren delen. U kunt gezamenlijk een voertuig aanschaffen zodat u allemaal eigenaar bent. Maar u kunt ook uw auto delen, u bent dan zelf de eigenaar. Het nadeel hiervan is dat schades altijd op uw naam komen te staan en dat u ook verantwoordelijk hiervoor bent. Dit betekend dat u duidelijke afspraken dient te maken met de mensen waar u de auto aan uitleent. Echter blijft u altijd verantwoordelijk, ook wanneer afspraken niet nagekomen worden.

Als u een voertuig daarentegen met meerdere personen koopt, dan bent u met zijn allen verantwoordelijk. Er dient hiervoor dan ook een speciale deelauto verzekering voor afgesloten te worden. In deze speciale verzekering worden alle personen opgenomen die eigenaar zijn. Het voordeel hiervan is dat een ieder zijn eigen schadevrije jaren opbouwt, zodat wanneer iemand schade maakt niet iedereen hiervoor bestraft wordt.