De rol van uw autoverzekering bij schade door een fietser

De rol van uw autoverzekering bij schade door een fietser

Het is altijd oppassen geblazen wanneer u rijdt in een drukke stad. Fietsers kunnen zich soms behoorlijk onvoorspelbaar gedragen. Geen hand uitsteken of rijden zonder verlichting zorgt voor een hoop ergernis in het verkeer. Soms kan het gebeuren dat u als automobilist te laat op de rem trapt, met een botsing tot gevolg. Op het moment dat uw auto beschadigd raakt door een fietser, komt uw autoverzekering van pas.

Aansprakelijkheid

Ook als het ongeval niet uw schuld betreft, blijft u als automobilist gedeeltelijk aansprakelijk voor de schade aan uw auto door een fietser. Volgens de Nederlandse Verkeerswegenwet worden fietsers namelijk beschouwd als ‘zwakke deelnemers’ en motorrijtuigen als ‘sterke deelnemers’ in het verkeer. Ook de leeftijd speelt hierbij een rol. Bij een botsing met een fietser tot 14 jaar bent u als automobilist volledig aansprakelijk. Na 14 jaar bent u voor de helft aansprakelijk.

Uitzonderingsgevallen

Soms zijn er echter uitzonderingsgevallen. Als u kunt bewijzen dat de fietser zich zo onvoorspelbaar en roekeloos heeft gedragen dat een ongeluk onvermijdelijk was, is er sprake van overmacht. Dit geldt echter alleen vanaf 14 jaar. Voor overmacht moet u als eigenaar van een motorvoertuig met duidelijk bewijsmateriaal komen. U kunt dan gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering van de fietser.

Terugval in schadevrije jaren

Wanneer uw auto schade heeft opgelopen door een fietser, vergoedt uw autoverzekering zowel de letselschade als de materiële schade van de fietser. Een vergoeding voor de schade aan uw auto is alleen mogelijk met een allrisk autoverzekering. Deze dekt namelijk ook de schade die u zelf heeft veroorzaakt. Het claimen van de schade aan uw auto heeft invloed op uw schadevrije jaren, die u opbouwt bij de verzekeraar. Elk jaar betekent weer een stapje hoger op de zogeheten ‘bonus-malusladder’. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld met vier schadevrije jaren op trap nummer acht terecht komt. Hoe hoger op de ladder, hoe meer premiekorting. Bij schade aan uw auto door een ongeval met een fietser valt u vaak drie tot vijf treden terug. U ontvangt in dit geval minder korting op uw premie.