Is de autoverzekering overal geldig?

Is de autoverzekering overal geldig?

Veel consumenten vragen zich af of hun autoverzekering overal geldig is, het antwoord hierop is nee. Indien u dus besluit om met de auto een lange reis te maken doet u er verstandig aan eerst goed te controleren in welke landen uw autoverzekering precies dekking biedt.

Waar is de autoverzekering geldig?

Om te bepalen waar de autoverzekering geldig is dient u de groene kaart te raadplegen. Dit is een kaart die elk jaar door uw verzekeraar uitgereikt wordt, deze wordt doorgaans per post of per email toegestuurd. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee aangetoond kan worden dat uw auto verzekerd is. In Nederland hoeft u deze niet standaard bij u te dragen, desondanks wordt het wel geadviseerd omdat hier alle belangrijke gegevens op staan. Bij schade is het handig om deze gegevens bij de hand te hebben, ook omdat u het nummer van de groene kaart op zon moment nodig heeft. Overigens is het in vele andere landen wel verplicht deze bij u te hebben.

Op deze groene kaart staan diverse gegevens, onder andere landcodes. Indien de landcode niet doorgestreept is betekend het dat uw autoverzekering daar gewoon dekking biedt. Wanneer de landcode wel doorgestreept is betekend dit dat er geen dekking is.

Beperkte dekking

In de meeste landen van de Europese unie is er gewoon dekking en in sommige landen niet. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er in bepaalde landen een beperkte dekking is, dit is bijvoorbeeld in Cyprus en Servië het geval. In Cyprus geldt de autoverzekering alleen wanneer u zich bevindt in bepaalde delen van Cyprus, dit gaat om de delen die geregeerd worden door de Republiek van Cyprus. In Servië geldt de autoverzekering alleen wanneer zich in de Republiek Montenegro of in de delen van Servië bevindt waarbij Servië geregeerd.