Dashcam en lagere premie autoverzekering

Dashcam en lagere premie autoverzekering

De dashcam is in Rusland en ook in Amerika al langer populair, in Nederland beginnen we daar langzaamaan gebruik van te maken. Dat kan op termijn gevolgen gaan hebben voor de autoverzekering, het valt immers goed na te gaan wat er daadwerkelijk gebeurde op het moment dat er een ongeval plaatsvind. Op dit moment is er nog geen sprake van een standaardprocedure ten aanzien van dashcams. Dat betekent dat een dashcam aan boord bijvoorbeeld niet automatisch leidt tot een lagere premie voor de autoverzekering.

Claims met de dashcam

Volgens verzekeraars Allianz, Univé en Nationale Nederlanden komen er af toe claims binnen waarbij iemand de beschikking heeft over beelden van een dashcam. Dat gebeurt echter pas in beperkte mate, wat dat betreft is er nog geen sprake van een grootschalige ontwikkeling. Of er snel meer mensen bij gaan komen valt te bezien, feit is dat het de autoverzekering zoals we die kennen wel kan gaan veranderen. Beelden zijn immers bewijs waardoor de schuldvraag duidelijker in beeld is.

Gevolgen voor autoverzekering per situatie bekeken

Op dit moment is het op een dashcam echter nog niet altijd goed te zien hoe hard iemand reed. Het is aan de andere kant wel duidelijk wat er gebeurde. De goede dashcams houden ook de snelheid nauwkeurig bij en hebben een G-sensor aan boord om bijvoorbeeld de kracht van optrekken, remmen en bochten te meten. Aan de hand van de gegevens van die sensoren zou het op termijn mogelijk zijn de autoverzekering in combinatie met een dashcam voordeliger aan te bieden. Dat is nu echter nog niet het geval. Als dit wel het geval wordt is dit niet alleen aantrekkelijk met betrekking tot de premie, maar ook met betrekking tot schadeafhandelingen. Dit kan dan eventueel sneller, duidelijker en soepeler verlopen.