Dagwaarde bij autoverzekering van belang?

Dagwaarde bij autoverzekering van belang?

De dagwaarde van uw auto is van belang voor uw autoverzekering. Dit komt doordat de premie die u moet gaan betalen mede afhankelijk is van deze factor. Hoe hoger de dagwaarde is, hoe hoger uw premie zal gaan uitvallen. De dagwaarde is namelijk ook het bedrag wat uw autoverzekeraar minimaal uitkeert bij totaalverlies. Het is dan ook logisch dat zij bij een hogere dagwaarde meer premie willen incasseren, ze moeten immers ook meer uitbetalen in geval van totaalschade.

Wat is de dagwaarde?

Wat de precieze dagwaarde van uw auto is het bedrag dat uw auto momenteel waard is. Maar om dit te berekenen worden er naar diverse zaken gekeken. Hierbij kunt u onder andere denken aan de nieuwprijs van uw auto, de leeftijd, kilometerstand, accessoires, maar ook aan de staat van uw auto.

Totaalverlies

Totaalverlies betekend dat u een totaalschade met de auto heeft opgelopen, hierbij kunt u denken aan total loss of diefstal. Doorgaans wordt in deze gevallen de dagwaarde uitgekeerd door de autoverzekeraar. Maar er zijn ook verzekeraars die hiervoor andere voorwaarden hebben,

De dagwaarde is namelijk altijd minder dan de inruilwaarde of verkoopwaarde. Hierdoor heeft u met totaalverlies eigenlijk een groter verlies, u kunt immers niet een zelfde soort auto terugkopen met de dagwaarde. Tenzij dat de verzekeraar hiervoor andere voorwaarden heeft, door hier bijvoorbeeld een percentage op te gooien. Of een nieuwwaarde regeling of aanschafwaarde regeling kan de zaken veranderen. Met de nieuwwaarde regeling of aanschafwaarderegeling krijgt u namelijk het bedrag dat u nodig heeft om een zelfde soort auto weer opnieuw aan te schaffen. Hoe uw verzekeraar hiermee omgaat is afhankelijk van de voorwaarden die zij stellen, dit is dan ook zeker een punt om rekening mee te houden bij het vergelijken en afsluiten van autoverzekeringen. Er is immers een kans dat u ooit te maken krijgt met totaalverlies en uiteraard wilt u de schade dan zoveel mogelijk beperken.