CIS-registratie en gevolgen op autoverzekering

CIS-registratie en gevolgen op autoverzekering

Heeft u een CIS-registratie en bent u benieuwd of dit invloed heeft op uw autoverzekering? CIS is de afkorting voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Deze stichting bewaart allerlei belangrijke verzekeringsgegevens waar verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen weer informatie vandaan kunnen halen. Op deze manier wordt het voor een verzekeraar en tussenpersoon mogelijk gemaakt inzicht te krijgen in het verzekeringsverleden van een mogelijke klant.

Mogelijke CIS-registraties

De stichting CIS bewaart verschillende soorten verzekeringsgegevens. Het is dus mogelijk de volgende soorten registraties onder andere te krijgen:

  • Schademelding: Alle schadeclaims die behandeld worden door een verzekeraar of tussenpersoon worden vastgelegd in het informatiesysteem, ongeacht wie schuldig blijkt. Echter worden deze gegevens wel weer na 5 jaar vernietigd.
  • Royement door verzekeraar: Indien een verzekeraar heeft besloten de polis te beeindigen wordt dit vastgelegd. Een verzekeraar kan verschillende reden hebben de polis te royeren, denk hierbij onder andere aan wanbetaling, maar ook verzekeringsfraude. Afhankelijk van de situatie worden deze gegevens ook na 5 jaar vernietigd.
  • Niet verzekerd: Indien een weggebruiker betrokken raakt bij een ongeval waarvan het voertuig niet verzekerd is wordt dit vastgelegd in de database van CIS. Ook hier geldt weer dat deze gegevens na 5 jaar vernietigd worden.
  • Ontzegging rijbevoegdheid: Een ontzegging van rijbevoegdheid wordt tevens geregistreerd door de stichting, dit kan gebeuren doordat een automobilist met drank op achter het stuur kruipt. Deze gegevens zullen ook na 5 jaar vernietigd worden.
  • Negatieve schadevrije jaren: Negatieve schadevrije jaren worden ook geregistreerd door CIS, deze registratie blijft voor 15 maanden geldig.
  • Zware lijst: Het is ook mogelijk om als verzekeringsnemer op een zwarte lijst terecht te komen. De gegevens van de zwarte lijst worden voor acht jaar bewaard. Op het moment dat u bijvoorbeeld verzekeringsfraude pleegt zal u op deze zwarte lijst terecht komen.

Gevolgen op autoverzekering

Een CIS-registratie heeft doorgaans gevolgen op uw autoverzekering. Het zal namelijk erg moeilijk worden om een nieuwe klant te worden bij een aanbieder, gezien het mogelijke risico dat een verzekeraar hierdoor loopt. Uiteraard is het afhankelijk van de registratie op zichzelf, iemand die verzekeringsfraude pleegt zal minder snel geaccepteerd worden dan iemand die betrokken is geraakt bij een ongeval.