Brand en autoverzekering

Brand en autoverzekering

Helaas gebeurt het wel eens dat een auto in de brand komt te staan, voornamelijk tijdens de jaarwisseling is er een behoorlijke toename op dit soort situaties. De schade die een brand kan veroorzaken kan behoorlijk hoog uitvallen, maar wie gaat dit nou eigenlijk betalen?

Dader bekend of onbekend?

De eerste vraag is of de dader bekend of onbekend is. Zodra de dader bekend is kan de schade op deze persoon verhaald worden, gezien hij of zij gewoonweg de schuldige in dit verhaal is. Desondanks kan dit een lang traject opleveren in sommige situaties. Want als de dader in kwestie niet zo vermogend is levert dit behoorlijke problemen op, van een kale kip kunt u immers niet plukken. Wanneer de dader onbekend is valt er ook niemand aan te wijzigen als schuldige en kunt u de brandschade ook helaas niet verhalen. In dit geval kunt u een claim indienen bij uw autoverzekering, echter hangt het wel van uw dekking af of er vergoeding plaatsvind.

Afhankelijk per dekking

De WA autoverzekering biedt helaas geen dekking bij brandschades. Mocht u deze dekking hebben en een uitgebrande auto en geen dader, dan is het helaas niet anders en bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten voor de schade.

De WA beperkt casco dekt in de meeste gevallen wel brand schades en de volledig casco autoverzekering dekt altijd brandschades. Echter kunnen er wel andere voorwaarden om de hoek komen kijken waardoor u wellicht niet de werkelijk geleden schade uitgekeerd krijgt. De kans is namelijk behoorlijk aanwezig dat u bij een uitgebrande auto een totaalverlies heeft, dit betekend dat de auto minder waard is dan de dagwaarde en total loss verklaart wordt. In dit geval is het afhankelijk van de dekking van uw verzekeraar wat u uitgekeerd krijgt, dit kan de dagwaarde zijn of meer. Maar wat kost een nieuwe auto met dezelfde specificaties? Zeker wanneer u vrij nieuw voertuig heeft kan dit een behoorlijk verschil zijn, in dat geval is het te hopen dat u een goede nieuwwaarde regeling heeft.