Borgstelling en autoverzekering

Borgstelling en autoverzekering

De borgstelling is een bijzonder onderdeel van de autoverzekering waar we niet zo snel mee te maken krijgen. Over het algemeen zal het verzekerde bedrag ruim voldoende zijn om een schade te vergoeden, maar soms vragen instanties toch om een borgstelling. De verzekering kan daar dan voor zorgen. De verzekeraar zorgt voor een waarborgsom, bijvoorbeeld om een verzekerde vrij te laten of een in beslag genomen voertuig weer terug te geven.

Borgstelling tot €50.000

De waarborgsom die verzekeraars kunnen verstrekken bedraagt over het algemeen maximaal €50.000. Het is verstandig om dit op voorhand goed uit te zoeken binnen de voorwaarden, zodat u daar goed van op de hoogte bent. Dit komt soms ter sprake wanneer er een (buitenlandse) overheidsinstantie in het spel is die niet zomaar vertrouwt op het feit dat u de schade kunt laten vergoeden en dat de dekking voldoende ruim is. De borgstelling moet er dan voor zorgen dat u toch schot in de zaak kunt krijgen om de situatie uiteindelijk netjes op te laten lossen.

Vrijlating van verzekerde of teruggave van het voertuig

Een borgstelling door de verzekeraar kan onder andere van toepassing zijn wanneer er sprake is van het vastzetten van een verzekerde of het in beslag nemen van een voertuig. Het is op die manier mogelijk om als het ware een stok achter de deur te houden om de veroorzaakte schade te kunnen laten vergoeden. De borgstelling tot €50.000 maakt het dan mogelijk om de verzekerde vrij te krijgen of om ervoor te zorgen dat het motorvoertuig wordt teruggegeven. De borgstelling wordt verstrekt ter garantie, dit is altijd een bedrag dat de tegenpartij weer terug zal moeten geven. Het is uiteraard mogelijk dit te verrekenen met de te vergoeden schade, zodat het voor de beide partijen netjes af te wikkelen valt.