Beveiligingsklasse autoverzekering

Beveiligingsklasse autoverzekering

Met een WA beperkt casco of volledig Casco autoverzekering bent u ook gedekt tegen diverse schadeoorzaken, waarbij ook diefstal geldt. Echter hanteren verzekeraars hier wel een aantal eisen voor, denk hierbij voornamelijk aan de beveiliging van uw auto.

Beveiligingsklasse

Verzekeraars maken gebruik van 5 verschillende beveiligingsklasse. Aan de hand van de cataloguswaarde van uw voertuig wordt bepaald welke klasse de verzekeraar eist. De klasse bepaald hoe goed het voertuig beveiligd dient te zijn. In uw polisvoorwaarden staat beschreven aan welke beveiligingsklasse uw voertuig dient te voldoen. Hieronder een overzicht:

Beveiligingsklasse 1: Uw auto moet voorzien zijn van een startonderbreker, waardoor de startmotor en brandstofvoorziening geblokkeerd wordt.

Beveiligingsklasse 2: Naast klasse 1 dient de auto over een alarmsysteem te beschikken die ervoor zorgt dat er een sirene afgaat en lichten gaan knipperen wanneer iemand aan de auto komt.

Beveiligingsklasse 3: Dit is een uitbreiding van klasse 2 met daarbij een hellingdetectie. Hierdoor reageert het alarm op hoogte verschillen, bijvoorbeeld wanneer de auto opgetild wordt met een krik.

Beveiligingsklasse 4: Naast klasse 3 uitbreiding met een voertuigvolgsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de politie het voertuig kan volgen en dat de locatie doorgegeven wordt aan de meldkamer.

Beveiligingsklasse 5: Gelijk aan klasse 4, alleen dient het voertuigvolgsysteem al aan te gaan zodra het alarmsysteem afgaat.

Niet voldoende beveiligd

Indien de auto niet aan de beveiligingsklasse voldoet die de verzekeraar stelt kan het zo zijn dat de verzekeraar geen dekking geeft. Of het kan zo zijn dat de verzekeraar een eigen risico in rekening brengt. Daarom is het verstandig om goed in uw polisvoorwaarden te kijken welke beveiligingsklasse uw verzekeraar aan uw auto hangt en te kijken of dit in orde is. Indien dit niet het geval is doet u er verstandig aan ervoor te zorgen dat dit snel in orde wordt gemaakt.