Beperkte dekking autoverzekering door afschrijvingsregeling

Beperkte dekking autoverzekering door afschrijvingsregeling

Zodra u uw auto de showroom uitrijdt of u de aankoop van een tweedehands model bekrachtigt neemt de waarde daarvan af. Met name tijdens de eerste jaren is er sprake van een sterke waarde-afname, naarmate de auto ouder wordt neemt die daling in snelheid af. Het betekent in veel gevallen dat een auto na 2 – 3 jaar nog zo’n 50 – 60% van de waarde over heeft. Dit is van belang voor de autoverzekering die u afsluit, het betekent dat u bij diefstal of een total-loss verklaring slechts een deel van de aankoopwaarde terugkrijgt.

Afschrijving van de waarde van de auto

Een autoverzekering werkt op basis van een afschrijvingsregeling, de afschrijving van de waarde van de auto leidt tot een lagere gedekte waarde. In de praktijk zal de afschrijving binnen de autoverzekering gedurende het eerste jaar nog beperkt zijn. Vervolgens gebruikt de autoverzekering een periode van bijvoorbeeld 24 maanden om de waarde vlot af te schrijven. Dat betekent dat u na een periode van 3 jaar nog ongeveer de helft van de aanschafprijs terug zal krijgen, op het moment dat de auto gestolen wordt of u deze total-loss rijdt.

Nieuwwaarde regeling binnen autoverzekering

Wilt u de afschrijvingsregeling omzeilen, zodat u de volledige aankoopprijs van de auto terug kunt krijgen op het moment dat uw auto gestolen wordt of iemand anders die total-loss rijdt? U kunt in dat geval een nieuwwaarde-regeling afsluiten. Dit betekent dat de dekking van de autoverzekering geldt voor de nieuwwaarde van de auto, u heeft in dat geval geen last van een afschrijvingsregeling. Houd er rekening mee dat de premie dan over het algemeen hoger ligt, u verzekert immers een hogere waarde. Verzekeraars bieden de nieuwwaarde-regeling over het algemeen aan voor een periode van 3 jaar.