Autoverzekering zonder bonus/malus ladder

Autoverzekering zonder bonus/malus ladder

Het bonus/malus ladder systeem is onlogisch, ingewikkeld en onduidelijk. Dit is hoe de meeste consumenten dit ervaren. Desondanks werken bijna alle verzekeraars met een dergelijk systeem. Dat dit systeem als erg onduidelijk wordt ervaren komt met name doordat elke verzekeraar hier een ander systeem voor hanteert. Er is nog maar 1 autoverzekeraar waar u terecht kunt voor een autoverzekering zonder bonus/malus ladder en dat is de kilometerverzekering.

Wat is de bonus/malus ladder?

Met de bonus/malus ladder wordt de korting of toeslag op de premie berekend. De standaard premie wordt op basis van bepaalde waardes weergegeven. Echter zijn het aantal schadevrije jaren wat men opgebouwd heeft hier nog niet in berekend. Op basis van dit gegeven wordt er een korting of toeslag op de premie gerekend. Op de ladder ziet u diverse treden. Bij elke treden hoort een aantal schadevrije jaren en een kortingspercentage. Dit is het percentage wat van de standaard premie afgaat of opgeteld wordt en dat wordt uw daadwerkelijke premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger u op de ladder stijgt en daardoor ook een hogere korting krijgt.

Bonus/malus ladder afschaffen

Het duidelijkste voor de consument zou zijn als de bonus/malus ladder afgeschaft wordt. Echter lijkt dit niet te lukken. De autoverzekeraar Inshared heeft lange tijd zonder een dergelijk systeem gewerkt, desondanks hebben zij eind 2014 alsnog het systeem moeten invoeren. Ditzo en Klaverbad hebben ook al eerder een poging gedaan welke niet gelukt is.

Er zijn wel meerdere autoverzekeraars die dit systeem graag willen afschaffen, maar verwachten hierdoor risicovollere klanten aan te trekken. Hierdoor verwachten zij dat de schadeclaims te hoog gaan worden. Het afschaffen van de bonus/malus ladder kan dan ook alleen wanneer alle verzekeraar dit zouden doen. Hierdoor worden de klanten automatisch eerlijk verdeeld en gaan niet bepaalde doelgroepen naar een verzekeraar.