Autoverzekering voor ZZP-er afsluiten

Autoverzekering voor ZZP-er afsluiten

De ZZP-er die een auto zakelijk koopt zal daar ook een zakelijke autoverzekering voor moeten afsluiten. De verzekeraars die zich specifiek richten op ZZP-ers houden er rekening mee dat de zelfstandige relatief veel op de weg zal zitten, waardoor er meer risico bestaat op eventuele schade. De autoverzekering voor de ZZP-er ziet er over het algemeen hetzelfde uit als voor de particulier. De premie ligt wat hoger en wordt exclusief btw berekend. Er is sprake van een WA autoverzekering, een beperkt casco dekking of een allrisk autoverzekering, afhankelijk van de gewenste dekking.

Zakelijk gebruik door de ZZP-er

De ZZP-er zal de auto (voornamelijk) zakelijk gebruiken. Dit kan in de praktijk bijvoorbeeld betekenen dat de zelfstandige iedere dag onderweg is om verschillende klanten te bezoeken. Het aantal kilometers per jaar is dan hoog, waardoor er meer risico bestaat op eventuele schade. ZZP-ers die gebruik maken van een bestelauto kunnen daarvoor een speciale bestelautoverzekering afsluiten. Over het algemeen ligt de premie daarvoor net iets hoger dan voor een personenauto, omdat er opnieuw sprake is van meer risico. de verzekeraar schat de mate van risico in en stemt daar vervolgens de dekking en de premie van de ZZP autoverzekering op af.

Speciale autoverzekering bij veel kilometers

Ook particulieren kunnen te maken krijgen met een duurdere autoverzekering, bijvoorbeeld wanneer ze veel kilometers maken. Uiteindelijk probeert een verzekeraar zowel voor ZZP-ers als voor andere bestuurders in te schatten wat het risico is op eventuele schade. Dat geldt zowel voor de WA dekking, de WA beperkt casco polis als de WA allrisk autoverzekering. Een hoger of lager risico op schade heeft invloed op de premie, net als het type auto waar de ZZP-er of een andere bestuurder van de auto gebruik van maakt.