Autoverzekering regelen na overlijden

Autoverzekering regelen na overlijden

Nabestaanden hebben vaak een hoop dingen te regelen bij het overlijden van een naaste, ook zaken waaraan niet zo snel gedacht worden als bijvoorbeeld de autoverzekering. Gelukkig krijgt u hier van de autoverzekeraar wel even de tijd voor, hierdoor kunt u eerst uw energie op andere zaken richten. Maar dit is wel iets wat ook geregeld moet worden en ook binnen een bepaalde periode.

Auto verkopen of houden

Om te bepalen wat er met de autoverzekering moet gebeuren is het allereerst van belang om na te gaan of u als nabestaande de auto zelf wilt houden, of dat deze verkocht wordt. Indien u de auto zelf wilt houden dient u eerst deze op uw naam over te schrijven zodat u zich kunt aanmelden bij de autoverzekeraar. De autoverzekeraar zal vervolgens de premie voor uw situatie berekenen, u gaat namelijk een andere premie betalen dan de overleden persoon. Dit komt doordat de premie persoonsafhankelijk is, dit wordt onder andere berekend aan de hand van uw leeftijd, postcode en schadevrije jaren. Als de overledene uw partner betreft is het mogelijk de schadevrije jaren over te nemen, dit is gunstig wanneer de overledene er meer heeft als u. In enkele gevallen kunnen kinderen ook de schadevrije jaren overnemen, echter is dit niet bij elke verzekeraar gebruikelijk.

Het overschrijven van de auto dient binnen 5 weken na overlijden te gebeuren, ook wanneer u besluit de auto te verkopen. Binnen deze 5 weken is de auto gewoon nog verzekerd en wordt hiervoor ook premie van de rekening afgeschreven. Na het overschrijven kunt u de autoverzekering opzeggen in geval van verkoop en in geval van het houden van de auto kunt u de autoverzekering wijzigen.

Auto niet verkocht

Als u besluit de auto te verkopen dan kan het voorkomen dat het niet lukt om de auto binnen de termijn van 5 weken verkocht te krijgen. In dat geval dient u in eerste instantie de auto op uw naam over te schrijven en ook zorg te dragen voor de verzekering. Zodra de auto verkocht is kunt u de verzekering weer opzeggen zodra de auto overgeschreven is op naam van de nieuwe eigenaar.