Autoverzekering op naam van ouders

Autoverzekering op naam van ouders

Veel jongere rijders besluiten de autoverzekering op naam van hun ouders te zetten, maar is dit eigenlijk wel verstandig en mag het bovendien eigenlijk wel? In principe hoort de autoverzekering op naam van de hoofdbestuurder te staan, indien u de hoofdbestuurder bent dient u dit eigenlijk eerlijk aan te geven. De verzekeraar schat het risico in op basis van de gegevens die u verstrekt, bij een beginnende rijder is dat risico hoger en wordt de premie daardoor hoger. Hierdoor lijkt het voordeliger om de autoverzekering op naam van de ouders te zetten.

Schadevrije jaren

Autoverzekeraars maken gebruik van een bonus/malus regeling. Dit houdt in dat u korting op de premie kunt krijgen door schadevrij te rijden. Hoe langer u al schadevrij rijdt hoe hoger de korting kan oplopen. Consumenten die al behoorlijk lang een autoverzekering hebben en geen schades hebben geclaimd kunnen dus een behoorlijke hoge no-claim korting hebben opgebouwd, soms wel 85 procent.

Een beginnende rijder daarentegen begint met 0 % no-claim korting en betaald dus de volle premie. Hierdoor kiezen jongeren er vaak voor de autoverzekering op naam van hun ouders te zetten en betalen zij dezelfde lage premie als hun ouders. Daarentegen bouwen zij hierdoor zelf geen schadevrije jaren op en het advies is dan ook hier toch een keer aan te beginnen zodat zij zelf in de toekomst een korting kunnen opbouwen. Bovendien wanneer het kind schade veroorzaakt gaat dit ook ten koste van de opgebouwde schadevrije jaren van de ouder.

Verzekeringsfraude

In principe pleegt u verzekeringsfraude op het moment dat u de autoverzekering op naam van uw ouders laat zetten. Hierdoor loopt u het risico dat als de verzekeraar erachter komt dat zij geen schade zullen uitkeren. Sommige schades kunnen oplopen tot enorm veel geld, denk dus goed na voordat u verzekeringsfraude pleegt. Bovendien komt u ook nog op een zwarte lijst waardoor een nieuwe verzekeraar vinden in de toekomst ook lastig wordt.