Autoverzekering en vervangend vervoer

Autoverzekering en vervangend vervoer

Heeft u schade aan uw auto en kunt u niet meer verder rijden? In veel gevallen heeft u dan recht op vervangend vervoer. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de oorzaak van het ongeval. Het kan zijn dat u verzekeraar een vervangend vervoer regeling heeft en indien de tegenpartij schuldig is aan de schade, kunt u de kosten voor het vervangend vervoer verhalen op de tegenpartij.

Zelf schuldig

Als u zelf schuldig bent aan de schade, dan is het van belang welke regeling uw autoverzekeraar hanteert. Sommige verzekeraars hebben geen regeling voor vervangend vervoer, u heeft in dit geval hier dus ook geen recht op. Andere verzekeraars alleen bij een bepaalde dekking en sommige in alle mogelijke situaties. Bij het afsluiten van een autoverzekering is dit dan ook een regeling waarmee u rekening kunt houden en eventueel op kunt vergelijken.

Indien de regeling gewoon opgenomen is kunt u tijdens de reparatie rekenen op een huurauto. Bij total loss zelfs een periode van 3 tot 4 weken. Indien u langer de tijd nodig heeft een gelijkwaardig voertuig terug te kopen, is het verstandig contact op te nemen met uw verzekeraar. Wellicht zijn zij bereid deze kosten langer te dekken.

Tegenpartij schuldig

Indien de tegenpartij schuldig is aan het ongeval kunt u de kosten voor vervangend vervoer declareren bij de autoverzekering van de tegenpartij, gedurende de reparatie. Er zijn ook herstelbedrijven die iedereen vervangend vervoer bieden gedurende de gehele reparatie, let wel op dat u deze kosten niet kunt verhalen op de tegenpartij, u heeft immers kosteloos een huurauto gekregen.

Bij total loss worden de kosten voor vervangend vervoer gedekt voor maximaal 10 tot 14 dagen. Indien u binnen deze periode geen nieuw voertuig kunt aanschaffen, is het verstandig contact op te nemen met de autoverzekeraar van de tegenpartij. Wellicht maakt u een kans dat zij bereid zijn deze kosten voor een langere periode te vergoeden.