Autoverzekering en schadevrije jaren aantonen

Autoverzekering en schadevrije jaren aantonen

Wilt u overstappen naar een andere autoverzekeraar? Dan dient u uw schadevrije jaren te kunnen aantonen. Verzekeraars maken gebruik van een bonus/malus ladder om korting of toeslag op de premie te geven. Uw schadevrije jaren zijn hierbij van belang, staat u in de min dan gaat u meer premie betalen en indien u juist schadevrije jaren heeft opgebouwd zult u een korting op uw maandelijkse premie krijgen.

Royementsverklaring

Indien u een overtap wilt maken naar een andere verzekeraar kunt u een royementsverklaring aanvragen. Dit document wordt maar één keer verstrekt en is maximaal één jaar geldig, hierdoor is het dan ook een waarde document. Indien u van plan bent een overstap te maken is het dan ook verstandig dit binnen het jaar te doen.

Roydata systeem

In principe is een royementsverklaring hedendaags niet meer nodig, het is alleen voor uw eigen administratie. Verzekeraars hebben deze verklaring namelijk niet meer nodig, maar kunnen zelf uw schadevrije jaren opvragen. Alle verzekeraars plaatsen de schadevrije jaren van elke klant in een systeem, oftewel het Roydata systeem.

Hier hebben alle verzekeraars toegang toe en daardoor kunnen zij zelf nakijken hoeveel schadevrije jaren u precies heeft opgebouwd. Zij kunnen dus eenvoudig uw no-claim korting berekenen.

Indien u een leaseauto heeft gereden en u een overstap wilt maken naar een privé auto wilt u ongetwijfeld ook gebruik maken van de opgebouwde schadevrije jaren om zo een korting op de premie te krijgen. Doorgaans wordt een verklaring van de leasemaatschappij door verzekeraars wel geaccepteerd. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van een werkgeversverklaring, echter wordt deze maar zelden geaccepteerd.