Autoverzekering en schade aan geparkeerde auto

Autoverzekering en schade aan geparkeerde auto

Bij schade aan een auto denken de meeste consumenten aan een ongeval of een aanrijding. Echter is het ook mogelijk schade op te lopen wanneer de auto geparkeerd staat. In dit geval zijn er twee situaties mogelijk, één daarvan is dat de dader bekend is, maar de dader kan ook onbekend zijn. Hoe de schade verhaald moet worden is afhankelijk van of de dader bekend of onbekend is.

Bekende dader

In sommige gevallen weet men wie de dader is, doordat er getuigen zijn, of wellicht er een briefje achtergelaten is of wanneer bijvoorbeeld de fiets van een bekende tegen uw auto aan is gekomen. In deze gevallen is het wat gemakkelijker gezien er een bekende dader is. De schade kan dat ook verhaalt worden op de veroorzaker.

Indien een andere auto uw auto beschadigd heeft kan dit verhaald worden op de autoverzekering van de ander. Bij een volledig casco autoverzekering wordt dit door uw autoverzekeraar geregeld na het opsturen van het schadeformulier. Een WA autoverzekering is net even iets anders, hierbij dient u zelf de schade te verhalen op de autoverzekering van de tegenpartij. Indien een andere persoon of bijvoorbeeld een fiets de schade veroorzaakt kan dit verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon.

Dader onbekend

Helaas is het ook mogelijk dat de dader onbekend is. Bij schades met een onbeperkte dader kunt u terecht bij de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer voor het claimen. Echter stellen zij wel voorwaarden. U dient te kunnen aantonen dat dit veroorzaakt is door een andere auto. Bovendien moet u ook kunnen aantonen dat u geprobeerd heeft te achterhalen wie de dader is. Denk hierbij onder andere aan aangifte bij de politie en getuigenverklaringen. Ook andere bewijzen als een rapport van een schade expert zijn belangrijk. Bovendien zijn er nog meerdere voorwaarden en geldt er een eigen risico van 250 euro.

Indien u niet in aanmerking komt voor een claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer is het nog een optie de schade te claimen bij uw autoverzekering. Wel dient uw auto dan WA beperkt casco of volledig casco verzekerd te zijn. Bij enkel een WA autoverzekering kunt u deze schade niet claimen gezien dit niet binnen de dekking valt. Houdt er wel rekening mee wanneer u voor deze optie kiest dat u schadevrije jaren inlevert. U gaat dus een hogere premie betalen, wellicht is het daarom verstandiger de schade zelf te betalen. Reken uit wat in uw geval het voordeligst is.