Autoverzekering en eigen risico

Autoverzekering en eigen risico

Heeft u binnen uw autoverzekering te maken met een eigen risico, of bent u benieuwd naar de voor- en nadelen daarvan? Zorg ervoor dat u deze goed op een rij heeft staan, zodat u precies weet of het in uw geval verstandig is om een eigen risico op te nemen binnen uw verzekering. Over het algemeen geldt dat dit vooral verstandig is wanneer u geen schade verwacht. Woont u in een buurt waar regelmatig autoruiten sneuvelen? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig om gebruik te maken van een eigen risico binnen de autoverzekering.

Voordeel van eigen risico

Het voordeel van een eigen risico is dat u in de meeste gevallen minder premie zal betalen. U betaalt premie voor het risico dat een verzekeraar van u overneemt. Des te hoger het risico (bijvoorbeeld bij jongeren), des te hoger ook de premie die u betaalt. Neemt u een deel van dat risico over door een eigen risico van bijvoorbeeld €150 aan te gaan? Dan wordt het risico voor de verzekeraar kleiner en betaalt u dus minder premie. Indien u geen schade verwacht kunt u op die manier zomaar enkele tientjes per jaar besparen.

Nadeel van eigen risico

Uiteraard brengt het eigen risico ook een nadeel met zich mee, zeker bij een autoverzekering. Krijgt u een keer te maken met schade en dient u deze te betalen? Dan kunt u een beroep doen op uw verzekering, maar dient u eerst het eigen risico van bijvoorbeeld €150 te betalen. In de meeste gevallen zal het bovendien gaan om een eigen risico per gebeurtenis. Dat betekent dat u bij 2 ongevallen in 1 jaar allebei de keren het eigen risico dient te betalen.

Bekijk het premievoordeel bij een eventueel eigen risico en bepaal of het in uw geval een aantrekkelijke keuze is.