Autoverzekering en auto uitlenen aan eigen kind

Autoverzekering en auto uitlenen aan eigen kind

Veel ouders lenen de auto wel eens uit aan hun zoon of dochter, maar wat voor consequenties dit voor de autoverzekering heeft is vaak onbekend.

Dekking bij auto uitlenen aan eigen kind

U mag uw auto uitlenen aan uw eigen kind zonder dat dit invloed heeft op de dekking. Net als wanneer u zelf in het voertuig rijdt wordt schade aan anderen gedekt door de WA autoverzekering. En wanneer u een All Risk autoverzekering heeft is de schade aan het eigen voertuig ook gedekt, ook wanneer uw zoon of dochter de auto gebruikt.

Wel is er iets om rekening mee te houden. Wanneer u uw auto vaker dan een enkele keer uitleent aan uw kind dient u dit aan te geven bij de autoverzekeraar. U dient uw kind op te geven als regelmatige bestuurder, de verzekeraar zal dan opnieuw een premieberekening maken. Doorgaans zal dit resulteren in een hogere premie, doordat zij niet meer alleen naar uw gegevens kijken, maar ook naar de gegevens van uw zoon of dochter. Dit is dan ook een geschikt moment om even goed rond te kijken op de verzekeringsmarkt, is er wellicht een verzekeraar waar u goedkoper uit bent?

Begin met vergelijken ▸

Schade bij auto uitlenen aan kind

De schade die wordt veroorzaakt met uw auto wordt geclaimd op uw autoverzekering, ook wanneer uw kind deze schade heeft veroorzaakt. U dient er dus goed rekening mee te houden dat wanneer uw kind schade maakt u verantwoordelijk bent voor deze schade. Wat hierdoor gebeurt is dat uw schadevrije jaren achteruit gaan en u meer premie moet gaan betalen voor een aantal jaren. Of u kunt ervoor kiezen de schade niet te claimen en zelf te betalen. Daarom adviseren wij u ook goed met uw kind te praten over de gevolgen van een schade en eventuele afspraken hierover te maken.