Autoverzekering en assurantiebelasting

Autoverzekering en assurantiebelasting

Voor diverse verzekeringen in Nederland is het verplicht assurantiebelasting af te dragen. Voor de autoverzekering dient u een premie aan de verzekeraar te betalen. Tevens is het bij sommige verzekeraars mogelijk dat u eenmalige poliskosten dient af te dragen. Assurantiebelasting daarentegen is een wettelijke verplichting en alle verzekeraars berekenen daarom deze belasting. De assurantiebelasting wordt nadat de klant deze heeft betaald weer bij de verzekeraar geint door de staat. In principe is dit vergelijkbaar als de btw die we betalen over diverse producten en diensten, de betaalde BTW wordt vervolgens ook weer door de staat geint.

Kosten assurantiebelasting

Sinds 1 januari 2013 zijn de kosten voor de assurantiebelasting maar liefst 21 procent, vorig jaar bedroeg dit nog maar 9,7 procent, een flinke verhoging dus. Dit is dan ook de reden dat de verzekeringen in Nederland dit jaar een stuk duurder zijn geworden en dat een hoop consumenten hebben gekeken naar de noodzaak van de verzekeringen. Overigens gelden bij alle verzekeraars dezelfde hoogte, namelijk 21 procent. Doordat dit wettelijk bepaald is kan hier niet van afgeweken worden.

Wanneer u de premie voor een langere termijn afdraagt, bijvoorbeeld per jaar, dan wordt de assurantiebelasting ook over het gehele jaar berekend. Hierdoor dient u in één keer een flink bedrag meer te betalen, houdt hier rekening mee. Wellicht komt het u beter uit om de premie per maand te betalen.

Niet alle verzekeringen

Gelukkig betalen we niet over alle verzekeringen assurantiebelasting, wel verplicht op de autoverzekering. Over de uitvaartverzekering betaald u bijvoorbeeld geen assurantiebelasting, dit geldt bijna voor alle levens-, zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. U kunt de stelregel aanhouden dat als een verzekering niet direct noodzakelijk is dat u geen assurantiebelasting hoeft te betalen over de te betalen premie, met uitzonderingen daar gelaten.