Autoverzekering en aantal kilometers

Autoverzekering en aantal kilometers

Als u een autoverzekering wilt aanvragen moet u aangeven hoeveel kilometers u per jaar aflegt. Dit gegeven wordt namelijk door de autoverzekeraars onder andere gebruikt voor het vaststellen van de premie die u dient te gaan betalen. De hoogte is hierbij erg van belang, een hoog kilometrage zorgt dan ook voor een hogere premie. Een laag kilometrage daarentegen voor een lagere premie. Dit is ook enigszins logisch, want als u meer kilometers aflegt is de kans theoretisch gezien nou eenmaal ook hoger dat u in aanraking komt met schade en dit vervolgens claimt bij de autoverzekering.

Juist aantal kilometers doorgeven

Het is uitermate belangrijk dat u het juiste aantal kilometers opgeeft bij het afsluiten van de autoverzekering. Bij een onjuist aangegeven kilometrage is het mogelijk dat de verzekeraar dit achteraf bij u factureert. Bovendien kan dit ook nare gevolgen hebben bij een schadeclaim. Want als u niet het juiste kilometrage heeft doorgegeven en u claimt een schade, dan kan de verzekeraar besluiten een deel van de schade niet uit te keren, u heeft immers ook een deel minder aan premie betaald.

Echter bij dure schades had u achteraf gezien veel beter dat relatief kleine bedrag voor meer kilometers per maand aan premie meer kunnen betalen, dan de hoogte van het schadebedrag dat hierdoor voor eigen rekening valt.

Wijzigen

Het is mogelijk dat het aangeven aantal kilometers bij het afsluiten van de autoverzekering destijds wel bij u paste, maar nu niet meer aansluit. Stel u gaat verhuizen en u moet hierdoor langer of korter naar uw werk rijden. Of u wijzigt van arbeidsplaats. Dit zijn maar een paar redenen waardoor u mogelijk meer of minder kilometers per jaar gaat afleggen. Geef dit dan ook direct door aan uw verzekeraar. Mogelijk krijgt u een hogere of lagere premie, maar u loopt geen risico op onverwachte facturen achteraf.