Autoverzekering en 17 jarige: kan ik een polis afsluiten?

Autoverzekering en 17 jarige: kan ik een polis afsluiten?

Als 17 jarige het rijbewijs gehaald en benieuwd of daar een autoverzekering bij af te sluiten valt? Dat is helaas niet bij alle verzekeraars mogelijk, de meeste verzekeraars accepteren verzekerden vanaf 18 jaar. Er bestaan echter wel mogelijkheden, door middel van een speciale verzekeringspolis voor 17 jarigen. In dat geval is er sprake van een autoverzekering, waarbij ook de vaste begeleider op de polis komt te staan. Houd er rekening mee dat de premie relatief hoog zal liggen. Dat heeft te maken met het hogere risico waar de verzekeraar vanuit gaat, omdat jongere bestuurders gemiddeld vaker genomen bij een ongeval betrokken zijn.

Auto op kenteken van vaste begeleider

Een autoverzekering valt af te sluiten voor een eigen auto, maar het is als 17 jarige helaas nog niet mogelijk om een eigen auto op kenteken te laten zetten. De RDW zet auto’s op naam voor personen van 18 jaar en ouder, waardoor ook daar de vaste begeleider voor benodigd is. Het is mogelijk om zelf een auto te kopen en die in eigendom te nemen. Om de auto op kenteken te zetten is daar echter de vaste begeleider voor nodig. De RDW zet de auto op de naam van de vaste begeleider. Het is vervolgens mogelijk om daar een autoverzekering voor een 17 jarige voor af te sluiten, maar opnieuw in combinatie met dezelfde vaste begeleider.

Speciale autoverzekering voor 17 jarigen

De verzekeraars zorgen er met de speciale autoverzekering voor 17 jarigen voor dat het toch al mogelijk is om in een eigen auto te gaan rijden, inclusief een geldige verzekering. Zij vragen de verzekerde over het algemeen om de auto alsnog op de eigen naam op kenteken te zetten wanneer zij 18 jaar worden. Er is met de autoverzekering voor een 17 jarige wat dat betreft sprake van een overgangssituatie, omdat de wet er nog niet volledig op lijkt te zijn ingericht.