Autoverzekering bij weinig kilometers

Autoverzekering bij weinig kilometers

Bij het afsluiten van een autoverzekering dient u op te geven hoeveel kilometers u op jaarbasis verwacht te rijden. De verzekeraar gebruikt deze factor namelijk om de premie voor u te berekenen, meer kilometers zorgt voor een hogere premie. De kans op schade wordt namelijk ook vergroot bij meer kilometers, dit wordt aan u doorberekend.

Weinig kilometers

Bijna alle verzekeraars maken gebruik van de factor aantal kilometers om de premie te berekenen, maar niet alle verzekeraars. Indien u veel kilometers per jaar aflegt is het wellicht voordelig om te kiezen voor een verzekeraar die hier niet naar kijkt. Daarentegen wanneer u niet veel auto rijdt kunt u wellicht weer beter kijken naar een verzekeraar die deze factor wel weer meeneemt. Het is immers zonde voor iets te betalen waarvan u amper tot niet gebruik van maakt.

Overigens wordt de premie van de autoverzekering wel op meerdere factoren berekend, alleen kijken naar het aantal kilometers is dus ook niet slim. Ondanks dat een verzekeraar wellicht een kilometerberekening maakt kan het in uw situatie voorkomen dat een andere verzekeraar zonder deze factor alsnog voordeliger is. Bekijk dan ook alle factoren los van elkaar om tot een goede keuze te komen.

Eerlijk aantal kilometers opgeven

Een veel voorkomend gebeuren is dat consumenten een minder aantal kilometers opgeven dan dat zij werkelijk berijden, op deze manier wordt de premie immers lager. Echter is dit in principe verzekeringsfraude gezien u de premie manipuleert. Verzekeringsfraude kan hard bestraft worden doordat de verzekeraar u autoverzekering zal opzeggen, maar ook omdat u een registratie krijgt in het Centraal Informatie Systeem. Nieuwe verzekeraars raadplegen altijd dit systeem voordat zij u als klant accepteren, een nieuwe verzekeraar vinden wordt dan ook behoorlijk lastig. Bovendien kan het met verzekeringsfraude ook voorkomen dat er bij schade geen uitkering plaats zal vinden en dat u de schade dus zelf zal moeten bekostigen.