Autoverzekering: Aanrijding in het buitenland

Autoverzekering: Aanrijding in het buitenland

Gaat u met de auto op reis naar het buitenland? Dan kunt u betrokken raken bij een aanrijding, bijvoorbeeld in een moment van onoplettendheid. Het is in ieder geval verstandig om vooraf Europese schadeformulieren in de auto te leggen. Deze krijgt u van uw verzekeraar en kunt u daar ook aanvragen wanneer u er op dit moment niet de beschikking over heeft. Zorg er daarnaast voor dat u het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw autoverzekering in uw mobiele telefoon zet. Dit nummer kunt u onder andere terugvinden op de groene kaart die u heeft gekregen.

Meteen na het ongeluk

Het is direct na het ongeluk van belang om het schadeformulier in te vullen en daarnaast bewijsmateriaal te verzamelen. Zorg ervoor dat u de kentekens van andere voertuigen noteert en dat u de gegevens van andere betrokkenen opschrijft.

Maak vervolgens foto’s van de situatie, los van de schets die u op het schadeformulier kunt maken. Het is verstandig om aangifte te doen bij de lokale politie, indien u twijfels heeft bij de afwikkeling door de verzekeringsmaatschappijen. U zorgt er op die manier voor dat u zelf de juiste stappen zet, om tot een goede afwikkeling te komen.

Type autoverzekering

Heeft u een WA autoverzekering en heeft de tegenpartij schuld? Dan kunt u zijn of haar autoverzekering aansprakelijk stellen, via de vertegenwoordiger van de verzekeraar in Nederland. Heeft u een Allrisk autoverzekering? In dat geval hoeft u daar niet zelf achteraan te gaan en is het voldoende om contact op te nemen met uw eigen autoverzekeraar. Zij zullen de procedure in gang zetten en zullen proberen de schade voor u te verhalen. Indien u geen Allrisk autoverzekering heeft, maar u wel beschikt over een aanvullende dekking voor rechtsbijstand, kunt u ook gebruik maken van deze service van uw autoverzekeraar.