Autotuning en de autoverzekering

Autotuning en de autoverzekering

Autotuning en de autoverzekering. Ze gaan in principe goed samen, mits u de verzekeraar op de hoogte brengt van de veranderingen die u aanbrengt. Er is vaak sprake van accessoires, los van de motorische aanpassingen die u zou kunnen doen. Dit kan betekenen dat de auto meer waard wordt of dat de accessoires zelf een belangrijke waarde vertegenwoordigen. In die gevallen is het verstandig om er na autotuning voor te zorgen dat de verzekeraar daar goed van op de hoogte is. U voorkomt daarmee dat de auto uiteindelijk niet verzekerd blijkt te zijn, omdat u daarover geen goede afspraken gemaakt heeft met de verzekeraar.

Af-fabriek accessoires meeverzekerd

We onderscheiden twee verschillende soorten accessoires, met betrekking tot de autoverzekering. De af-fabriek accessoires zitten er al op wanneer de auto uit de fabriek komt. Die accessoires zijn over het algemeen gewoon meeverzekerd, omdat ze onderdeel uitmaken van de auto die u rijdt. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om achteraf accessoires op of aan de auto aan te brengen. In dat geval is er sprake van veranderingen aan de auto, zoals bij autotuning. Dit betekent dat ze geen onderdeel uitmaken van de auto zelf. Er is daardoor niet automatisch sprake van dekking voor de accessoires die u gebruikt voor de autotuning.

Eventueel een hogere premie

Houd er rekening mee dat de verzekeraar goed zal willen kijken naar de autotuning die u toepast. In sommige gevallen zal de premie voor de verzekering oplopen, omdat er sprake is van waarde die u toevoegt. Het kan gaan om een waardeverhoging voor de auto zelf, net als om waardevolle accessoires.

In de beide gevallen kan het zijn dat de verzekeraar de premie aanpast. Neem daarom altijd op voorhand contact op met de verzekeraar. Zorg er op die manier voor dat u goede afspraken kunt maken, waardoor er achteraf in ieder geval geen onduidelijkheid ontstaat.