Autosleutel kwijt claimen bij autoverzekering?

Autosleutel kwijt claimen bij autoverzekering?

Het komt iedereen ongetwijfeld wel bekend voor, het kwijtraken van sleutels. Doorgaans worden de sleutels wel weer ergens gevonden, maar wat als de autosleutel gestolen is of als u deze echt kwijt bent en u deze niet meer kunt vinden? Of u dit kunt claimen is afhankelijk per situatie en per verzekeraar.

Claimen bij verzekeraar?

Als u de autosleutel zelf kwijt bent geraakt kunt u deze proberen te claimen bij uw autoverzekeraar. Autosleutels zijn namelijk behoorlijk duur, vooral de nieuwere sleutels. Of de verzekeraar deze claim uitkeert is afhankelijk van de voorwaarden die zij hiervoor stellen.

Sowieso dient u beperkt of volledig casco verzekerd te zijn. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe u de autosleutel kwijt bent geraakt, is dit door uzelf gebeurt dan is de kans groot dat er geen vergoeding plaatsvind. Maar als deze gestolen is wordt dit wel door de meeste autoverzekeraars gedekt. Echter kunnen hier ook weer aanvullende voorwaarden aan vast zitten, denk hierbij bijvoorbeeld aan dat het om een beroving of inbraak moet gaan.

Doordat de polisvoorwaarden erg verschillen op dit punt is het van belang dat u deze goed doorneemt. Ook de mate waarin zij de autosleutel willen vergoeden is afhankelijk per verzekeraar, doorgaans betreft dit maximaal 500 euro en geldt er nog een eigen risico. De meeste verzekeraars laten dit niet gelden voor de schadevrije jaren, u heeft dus geen terugval in no-claim korting. Indien dit wel het geval is kunt u beter een berekening maken of dat u misschien liever de nieuwe autosleutel zelf kunt bekostigen.

Sloten vervangen

Naast dat er een nieuwe autosleutel aangeschaft moet worden, kan het ook zo zijn dat de sloten vervangen moeten worden. Dit wordt zeker bij diefstal aangeraden, want als u hele auto gestolen wordt bent u nog verder van huis. Ook hierbij geldt dat de meeste verzekeraars dit dekken tot maximaal 500 euro. Mocht de sleutel gestolen zijn tijdens een woninginbraak, dan kunt u ook eens kijken bij de dekking van uw inboedelverzekering. Het kan wel eens zo zijn dat de dekking hier uitgebreider is en het beter is om bij de inboedelverzekeraar te claimen.