Autoschade melden

Autoschade melden

Als u te maken heeft gekregen met een autoschade dan is dat bijzonder vervelend. Het is belangrijk om de schade zo snel mogelijk door te geven aan uw verzekeraar. Het doorgeven van de schade kan meestal op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld telefonisch contact opnemen met uw verzekeraar. De medewerker die u aan de lijn krijgt zal enkele vragen over de schade stellen. Deze worden vervolgens gekoppeld aan uw dossier. U kunt er echter ook voor kiezen om de schade via internet door te geven. Ook dan zult u een aantal vragen moeten beantwoorden. Een derde manier is het opsturen van het schadeformulier per post. Zorg ervoor dat u alle gegevens op het formulier correct heeft ingevuld. Een laatste manier die mogelijk kan zijn is via een app, maar niet elke verzekeraar biedt deze mogelijkheid.

Schade van invloed op uw schadevrije jaren

Ligt de schuld bij u of bij de tegenpartij? In sommige gevallen kan deze vraag eenvoudig worden beantwoord. Er zijn echter ook gevallen waarbij het beantwoorden van de schuldvraag een hele uitdaging is. Als er besloten wordt dat de schuld bij u ligt dan heeft dit invloed op het aantal schadevrije jaren. Elke schade die u zelf heeft veroorzaakt zorgt ervoor dat u 5 schadevrije jaren kwijtraakt. Er is echter wel een uitzondering. Als u een zogenaamde no-claimbeschermer heeft raakt u minder schadevrije jaren kwijt.

Schadevrije jaren bepalen de premie

Een daling van het aantal schadevrije jaren leidt in 9 van de 10 gevallen tot een stijging van de premie. Een schade die door u wordt veroorzaakt kan dus leiden tot een premiestijging. Tenzij u een no-claim beschermer heeft lopen in uw polis. Die beschermt de opgebouwde korting, maar beschermt niet de opgebouwde schadevrije jaren.