Autodiefstal en autoverzekering

Autodiefstal en autoverzekering

Welke stappen moet u ondernemen bij autodiefstal voor de autoverzekering? Het is natuurlijk bijzonder vervelend wanneer uw auto gestolen wordt. Uiteraard wilt u alles op alles zetten om de auto terug te krijgen, of om uitgekeerd te krijgen van de autoverzekering om een andere auto aan te kunnen schaffen. De eerste stap die u moet ondernemen is uiteraard het doen van aangifte bij de politie. Bij het doen van aangifte moet u het kentekenbewijs bij de hand houden. De politie kan dan gemakkelijk de diefstal registreren, zodat dit ook direct in het RDM Kentekenregister te zien is. Uiteraard moet u zoveel mogelijk gegevens doorgeven bij de aangifte, zoals onder meer de plek van de diefstal, het merk en type auto, de kilometerstand, eventuele eigendommen in de auto enzovoorts.

VBV en de verzekeraar

Na het doen van aangifte bij de politie bent u niet klaar met het melden van de diefstal. U kunt dit melden bij het VBV, ofwel het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Deze zorgt ervoor dat het voertuig geregistreerd komt te staan als zijde vermist. Dan is het de volgende stap om de autoverzekeraar in te lichten.

Als u een WA dekking heeft, dan is de schade van de diefstal niet gedekt. Bij overige autoverzekeringen is dit wel het geval. Echter, in alle gevallen moet de autodiefstal bij de autoverzekeraar worden gemeld. De verzekering van het voertuig kan dan tijdelijk worden gestaakt, zodat u niet hoeft te betalen voor de auto die op dat moment niet door u bestuurd wordt.

Na dertig dagen vindtijd

Er wordt dertig dagen vindtijd aangehouden. Is de auto dan niet terug, dan zal de autoverzekeraar een bedrag uitkeren wanneer diefstal onder de dekking valt. Vaak worden ook de kosten voor een vervangende auto vergoed door de verzekeraar. Hoeveel u uitgekeerd krijgt is afhankelijk van onder meer het soort autoverzekering, de regeling van de autoverzekering en natuurlijk de auto zelf.