Autodiefstal in buitenland en autoverzekering

Autodiefstal in buitenland en autoverzekering

Te maken met autodiefstal in het buitenland en benieuwd of de autoverzekering dekking biedt? Dat is in veel gevallen het geval, maar vraagt om een iets uitgebreidere procedure dan hier in Nederland. We zetten de belangrijkste feiten op een rij.

Aangifte in het buitenland en in Nederland

Wanneer u te maken krijgt met autodiefstal in het buitenland kan dat een vakantie of buitenlandse reis behoorlijk verpesten. Het is echter van belang om toch een aantal stappen te doorlopen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u meteen aangifte doet bij de lokale politie, ook als u eigenlijk de taal niet spreekt. Neem het kentekenbewijs van de auto mee, naast alle andere informatie die u over de auto heeft. Geef bovendien de datum en plaats van de diefstal door.

Vervolgens is het vanuit het buitenland van belang om de diefstal van de auto meteen door te geven aan de autoverzekeraar. Dat geldt ook bij een WA autoverzekering. Zodra de auto is gestolen kunt u dat doorgeven, waardoor u in ieder geval geen premie meer hoeft te betalen.
Bij terugkomst in Nederland is het van belang om opnieuw aangifte te doen bij de politie. In dit geval is het belangrijk om het buitenlandse proces verbaal mee te nemen. Neem opnieuw het kentekenbewijs mee, net als uw rijbewijs. De Nederlandse politie zal de autodiefstal dan in de Nederlandse systemen verwerken. Mocht de auto in Nederland opduiken, dan kan dat erg waardevol blijken.

Schadevergoeding claimen bij de autoverzekering

Tenslotte kunt u zich wenden tot de autoverzekering om daar een schadeclaim in te dienen. Houd er rekening mee dat alleen de WA Beperkt Casco autoverzekering en de WA Allrisk autoverzekering dekking bieden in het geval van diefstal. Met een WA autoverzekering is er helaas geen sprake van dekking, waardoor het niet mogelijk is om schade te claimen