Auto verkopen en autoverzekering

Auto verkopen en autoverzekering

Bent u van plan om uw auto te verkopen, omdat u graag een andere auto wilt of omdat uw auto te duur wordt? Dan wilt u natuurlijk ook de autoverzekering opzeggen en indien u de auto zelf verkoopt is het ook waarschijnlijk dat er een proefrit met de auto gemaakt zal worden.

Proefrit

Bij het afsluiten van een autoverzekering is uw auto verzekerd, ook wanneer er iemand anders in uw auto rijdt. Een potentiële koper mag dus gewoon een proefrit maken en bij eventuele schade zal dit gewoon vergoedt worden. Wel bent u verantwoordelijk voor eventuele schade, het is dus verstandig om te controleren of de potentiële koper wel in het bezit is van een rijbewijs. Houd er ook rekening mee dat bij schade dit gevolg heeft voor uw schadevrije jaren. Dit kan vervelend zijn wanneer u in de toekomst een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, u zult dan meer premie gaan betalen. Het is daarom ook wellicht verstandig mee te gaan wanneer een potentiële koper een proefrit in uw auto wilt maken.

Contract autoverzekering

Bij sommige verzekeraars kunt u de autoverzekering dagelijks beëindigen, echter hanteren sommige verzekeraars een jaarcontract. In deze periode mag u doorgaans niet opzeggen, maar wel indien u (nog) geen nieuwe auto heeft aangeschaft. Indien u wel al een nieuwe auto heeft aangeschaft zou het kunnen zijn dat u bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent, dit kan dus alleen indien u geen contract heeft. Na dit jaar bent u vrij om over te stappen. Het is daarom in sommige gevallen verstandiger eerst de ouwe auto te verkopen voordat de nieuwe aangeschaft wordt.

Opzeggen

Het opzeggen van uw autoverzekering kan middels een vrijwaringsbewijs. Deze krijgt u op het moment dat u uw auto verkocht heeft en kunt u opsturen naar de verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars royementskosten van ongeveer 30 euro hiervoor rekenen. De meeste verzekeraars hebben op hun website een opzegbrief geïmplementeerd, deze kunt u eenvoudig downloaden. Middels deze opzegbrief kunt u eenvoudig de autoverzekering beëindigen.