Auto verhuren en verzekeringsvoorwaarden

Auto verhuren en verzekeringsvoorwaarden

De auto verhuren en benieuwd hoe dat valt in te passen binnen de verzekeringsvoorwaarden van de autoverzekeraar? Verzekeraars gaan daar op verschillende manieren mee om, maar het is in ieder geval nooit zomaar toegestaan om de auto binnen een reguliere polis zomaar te verhuren. In plaats daarvan dient u gebruik te maken van een speciale autoverzekering om uw auto te mogen verhuren. Doet u dat slechts een enkele keer? Dan bent u in ieder geval verplicht dit op voorhand bij de verzekeraar te melden, zodat deze daarvan op de hoogte is. De verzekeraar kan mogelijk dit weigeren.

Speciale verzekering voor auto verhuren

Er zijn speciale verzekeringen beschikbaar voor een auto die u wilt verhuren. De verzekeringsvoorwaarden zitten dan anders in elkaar en er hoort ook een andere premie bij. Er is bijvoorbeeld vaak sprake van een eigen risico van minimaal €250 en de verzekeraar zal standaard de dagwaarde uitkeren bij diefstal of een total-loss. Het betekent in de praktijk dat de verzekering voor een auto die u wilt verhuren net wat duurder uit zal pakken dan een reguliere polis. De verzekeraar loopt immers ook een groter risico doordat verschillende doelgroepen mogelijk de auto zullen gebruiken.

Melden bij de autoverzekeraar

Wilt u de auto eenmalig verhuren en heeft u daar nog geen ervaring mee? Het is in ieder geval verplicht om dit netjes aan de verzekeraar te melden. Geef op voorhand aan dat u de auto wilt verhuren. De kans is groot dat de verzekeraar u aan zal geven dat dit gevolgen heeft voor de polis waar u op dit moment over beschikt. Het risico op schade bij de verhuur van een auto is relatief groot, vandaar dat de verzekeraars daar over het algemeen andere verzekeringsvoorwaarden aan stellen