Auto uitgeleend, wie is verantwoordelijk?

Auto uitgeleend, wie is verantwoordelijk?

Bent u van plan om uw auto uit te lenen aan een bekende? Het is mogelijk dat deze bekende betrokken raakt bij een ongeval waar hij of zij schuldig aan is. Maar wie is er in dit geval nu eigenlijk verantwoordelijk voor de schade?

Uitlenen is toegestaan

Het is toegestaan om uw auto uit te lenen aan anderen. Iedereen leent zijn auto wel eens uit aan een familielid of een vriend indien zij een auto nodig hebben. Als u toestemming heeft gegeven tot uitlenen kunt u bij eventuele schade dit gewoon verhalen op de autoverzekering. Overigens is dit anders wanneer u geen toestemming heeft gegeven, dan kunt u dit niet verhalen op de autoverzekering.

Schade aan eigen of ander voertuig

Stel u leent uw auto uit aan uw beste vriend en hij veroorzaakt een ongeval, waarbij er schade aan het eigen en een ander voertuig is. De schade aan het andere voertuig wordt vergoedt door uw WA autoverzekering. Echter wordt de schade aan het eigen voertuig alleen vergoed indien u een All Risk autoverzekering heeft. Indien dit niet het geval is wordt uw schade niet vergoedt en zult u zelf de kosten moeten betalen.

Terugval in schadevrije jaren

U kunt dus gewoon uw auto uitlenen en u bent hiervoor verzekerd. Echter moet u zich wel goed realiseren dat u aansprakelijk bent voor de schade en niet de persoon aan wie u de auto uitleende. U krijgt te maken met een terugval in schadevrije jaren. Helaas gaat u hierdoor meer premie betalen, niet de persoon aan wie u de auto uitleende. Wellicht kunt u hier vooraf afspraken over maken met de persoon aan wie u de auto uit wilt lenen, anders is het mogelijk dat u voor onverwachte verassingen komt te staan.