Aanschafwaarderegeling

Aanschafwaarderegeling

Steeds meer autoverzekeraars introduceren een aanschafwaarderegeling als voorwaarde binnen hun autoverzekering. Dit is goed nieuws voor autobezitters die net een nieuwe tweedehands auto hebben aangeschaft. Door de aanschafwaarderegeling krijgt u in geval van totaalschade het bedrag terug wat u voor de auto betaald heeft. Dit is wel zo handig gezien u hierdoor in staat bent een soortgelijke auto terug aan te schaffen.

Hoe werkt de aanschafwaardregeling?

Hoe de aanschafwaardregeling precies werkt hangt af van de autoverzekeraar waar uw auto verzekerd is. Standaard regel is dat u bij diefstal of total loss het bedrag uitgekeerd krijgt wat u voor de auto betaald heeft. Uiteraard is deze regeling niet eindelang geldig. Bovendien geldt dit alleen voor autobezitters die onlangs een tweedehands voertuig hebben gekocht. Deze regeling geldt dan ook niet voor nieuwe auto’s, hiervoor is eventueel een nieuwwaarde regeling van kracht.

De meeste autoverzekeraars bieden deze regeling voor auto’s tussen de 1 en 5 jaar oud. Indien uw aangeschafte auto tussen deze periode valt bent u automatisch verzekerd met een aanschafwaarde regeling. Let wel op dat er mogelijk andere voorwaarden gelden waardoor dit niet van toepassing is. Soms wil het wel dat geïmporteerde auto’s bijvoorbeeld niet hieronder vallen. Zo kunnen de verzekeraars diverse uitzonderingen toepassen. Maar er zijn ook verzekeraars die dit weer anders doen. Bijvoorbeeld dat u profiteert van een aanschafwaarderegeling van 3 jaar. Hierdoor bent u binnen 3 jaar nadat u een nieuwe tweedehands auto heeft gekocht bij totaalschade altijd in staat een soortgelijk auto te kopen.

Aanschafwaarde regeling aantrekkelijk?

De aanschafwaarde regeling is zeker aantrekkelijk als u hierin past, dat wil zeggen wanneer u hiervan eventueel gebruik kunt maken. Heeft u een nieuwe auto gekocht, dan past u hier waarschijnlijk toch niet in. Of wanneer u al jaren lang dezelfde auto heeft is deze regeling niet van toepassing voor u. Maar indien het wel van toepassing is betreft dit zeker een aantrekkelijk voordeel.