Aanschafwaarde regeling voor tweedehands auto

Aanschafwaarde regeling voor tweedehands auto

Wat is de aanschafwaarde regeling voor een tweedehands auto en hoe kunt u daar gebruik van maken? Het voorkomt een lage uitkering bij een total loss, op basis van de standaard dagwaarde. In plaats daarvan kunt u dankzij de aanschafwaarde regeling rekenen op een hogere uitkering, gedurende de eerste paar jaar van de autoverzekering. Dat voorkomt dat u er een groot bedrag bij dient te leggen, op het moment dat de auto total loss raakt en u die wilt vervangen door een vergelijkbaar exemplaar.

Hogere uitkering bij total loss

Stel dat u een auto koopt van €10.000. De dagwaarde neemt vanaf dat moment af. Na een periode van 2 jaar is de kans groot dat de auto nog zo’n €6.000 waard is. Raakt de auto bij een ongeluk total loss en wilt u gebruik maken van uw autoverzekering voor een tweedehands auto? De verzekeraar zal dan die €6.000 uitkeren, waardoor u zelf €4.000 dient bij te leggen om een vergelijkbare auto te kopen.

Let op: een garage kan de auto zowel technisch als economisch total loss verklaren. Als de reparatiekosten de dagwaarde overschrijden is er sprake van een economisch total loss. Met een aanschafwaarde regeling voor een tweedehands auto kunt u voorkomen dat u dit bedrag dient bij te leggen. In plaats daarvan krijgt u gewoon de €10.000 uitgekeerd, die u voor de auto heeft betaald.

Voorwaarden voor een aanschafwaarde regeling

Houd er rekening mee dat er een aantal voorwaarden gelden voor een aanschafwaarde regeling voor een tweedehands auto. U kunt dan denken aan de periode waarin die geldig is, bijvoorbeeld 1 – 3 jaar. Houd er daarnaast rekening mee dat de auto soms niet ouder mag zijn dan 6 jaar. En dat er voorwaarden kunnen worden gesteld aan de prijs die u voor de auto betaalt en waar u de auto koopt. Soms moet het gaan om een BOVAG-autobedrijf.