Aanrijding wild en autoverzekering

Aanrijding wild en autoverzekering

U hoopt het natuurlijk nooit mee te maken: een aanrijding met een ree, hert of juist iemands huisdier. Toch komt het helaas regelmatig voor. Dekt de autoverzekering deze schade eigenlijk wel? Dat hangt ervan af. Wanneer u een Allrisk of beperkt casco verzekering hebt wel maar wanneer u een WA-verzekering heeft niet. Deze laatste vergoedt namelijk alleen schade aan anderen en niet aan uw eigen auto.

Aanrijding met wild

Een aanrijding met bijvoorbeeld een ree kan al gauw een schade van zo’n 2000 euro opleveren. Dat is nogal een bedrag. Aanrijdingen met wild komen het hele jaar voor maar vooral in de bronstijd. Deze loopt ongeveer van midden september tot eind oktober. De dieren zijn actiever en letten minder op dan normaal waardoor ze sneller roekeloos wegen zullen oversteken.

Aanrijding met een huisdier

Terwijl de aanrijding met een ree of zwijn niet door de WA-verzekering vergoed wordt, het dier is immers niet andermans eigendom, ligt dit anders wanneer het om een aanrijding met een huisdier gaat. Huisdieren hebben wel een eigenaar. Voor de wet is de eigenaar van een huisdier ook aansprakelijk voor het dier. Dit betekent dat wanneer een huisdier uw pad kruist en hiermee een aanrijding veroorzaakt, de eigenaar van het huisdier aansprakelijk is. Uw schade kan dan vergoed worden via de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van het huisdier.

Enige kanttekening hierbij is dat u met een Allrisk of beperkt casco verzekering deze schade bij uw verzekeraar kan melden en die de zaken met de eigenaar van het dier regelt, terwijl u met een WA-verzekering zelf de eigenaar aansprakelijk moet stellen. Omdat dit soms problemen kan vooroorzaken is het mogelijk dat u hierbij uw rechtsbijstandsverzekering in moet schakelen.

Politie inschakelen

Belangrijk om te weten: bij een aanrijding met een (wild) dier moet u altijd de politie inschakelen. U bent dit verplicht. Doorrijden is zelfs strafbaar. Behalve de politie moet u natuurlijk ook uw verzekeraar inschakelen.